Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkrachovala First Bank. V USA je to za dva měsíce už třetí velký ústav

  10:05aktualizováno  13:48
V USA končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic, které se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Ústav nyní převezme banka JPMorgan Chase. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovala Federální společnost pro pojištění vkladů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

JPMorgan v prohlášení uvedla, že převezme úvěry v hodnotě 173 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč), cenné papíry zhruba za 30 miliard dolarů a vklady za 92 miliard dolarů. Nepřebírá korporátní dluh ani prioritní akcie banky.

JP Morgan se zaručí za všechny klientské vklady, tedy za pojištěné i za ty nepojištěné. Fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky, klientům pojištěných bank garantuje vklady až do výše 250 000 dolarů (asi 5,4 milionu Kč) na jeden účet u dané banky.

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,“ řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme.

Krach SVB a Signature Bank neznamená začátek finanční krize, míní analytici

„Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,“ dodal. Vedle JP Morgan se o převzetí First Republic ucházely například skupiny PNC Financial Services a Citizens Financial.

FDIC odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů. Konečné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu. Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů.

Společnost JPMorgan očekává, že po transakci dosáhne jednorázového zisku po zdanění přibližně 2,6 miliardy dolarů. Ten však neodráží odhadované náklady na restrukturalizaci v objemu zhruba dvou miliard dolarů po zdanění, které bude muset patrně vynaložit v následujících 18 měsících.

Žádný run a bankrot nebude! Přední banky se spojily a zachránily konkurenta

JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností. Souhrnná hodnota transakcí přesahuje pět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters. Celkem 84 poboček zkrachovalé banky First Republic v osmi státech se od pondělí klientům otevírá už s názvem JPMorgan.

Ta je největší americkou bankou a nyní se stane ještě větší, čemuž se americké úřady původně chtěly vyhnout, upozorňuje agentura Bloomberg. Za normálních okolností by už regulace tamního finančího trhu JPMoragn akvizici nových střadatelů neumožnila.

Akcie First Republic před zahájením pondělního obchodování ve Spojených státech vykazovaly v elektronických systémech pokles přibližně o 44 procent na 1,97 USD. Od začátku roku ztratily asi 97 procent hodnoty. Akcie JPMorgan Chase&Co si před začátkem obchodování naopak zhruba tři procenta připisovaly.

„Měli bychom si přiznat, že selhání bank jsou v dynamickém a inovativním finančním systému nevyhnutelná,“ uvedl v prohlášení člen správní rady FDIC Jonathan McKernan. Podle něj je nutné se do budoucna ještě více zaměřit na sledování kapitálové přiměřenosti a dalších ukazatelů u komerčních bank. „V tom je největší naděje na ukončení kultury záchranných balíčků v naší zemi, která privatizuje zisky a socializuje ztráty,“ dodal.

Nepomohla ani březnová záchranná akce

First Republic podobně jako Silicon Valley Bank specializovala na soukromé bankovnictví pro movitější klientelu. Vznikla v roce 1985, kdy její zakladatel Jim Herbert začínal s necelou desítkou zaměstnanců, připomíná Bloomberg.

V červenci 2020 se First Republic řadila s 80 pobočkami v sedmi státech mezi čtrnáct největších bank USA. Koncem loňského roku zaměstnávala přes 7 200 lidí.

Podobně jako jiné regionální banky se i First Republic ocitla v tíživé situaci, když centrální banka Fed začala v boji proti inflaci zvyšovat úrokové sazby, což srazilo hodnotu dluhopisů, které banka nakoupila, když byly sazby nízké. Následně ji zasáhl odliv vkladatelů, částečně kvůli honbě za lepšími výnosy, později v obavách o finanční zdraví banky.

Jedenáct amerických bank se pokusilo udržet First Republic při životě a 16. března slíbilo vklady za 30 miliard dolarů - byly mezi nimi vedle JPMorgan i Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs či Morgan Stanley.

To však nakonec nestačilo. Akcie First Republic, které v březnu 2022 dosáhly vrcholu nad 170 dolary, se ke konci dubna propadly pod pět dolarů.

First Republic Bank

  • First Republic Bank je regionální finanční dům se sídlem v San Francisku. Vznikl v únoru 1985, existoval tedy přes 38 let. Zaměřoval se na bohaté soukromé klienty a jejich podnikání. Dodnes banka provozovala 84 poboček v osmi amerických státech, nejvíce jich má v New Yorku, Kalifornii, Massachusetts a na Floridě. Působila ale také například v Connecticutu, Oregonu či Wyomingu.
  • Jejím ředitelem je Michael Roffler. K 13. dubnu měla banka celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů. Loni vytvořila čistý zisk 1,67 miliardy dolarů a zaměstnávala více než 7 000 lidí.
  • Banka byla zatížena nízko úročenými hypotékami, které nabízela klientům. Pod zvýšený tlak se dostala už v březnu v důsledku kolapsu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Klienti First Republic se tehdy začali obávat o existenci středně velkých bank a začali hromadně vybírat peníze.
  • Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů, její akcie od začátku roku klesly o více než 90 procent. Krize naplno propukla v pondělí 24. dubna, kdy First Republic oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Ukázalo se, že objem vkladů v bance klesl o 41 procent, klienti si z banky odnesli přes 100 miliard dolarů. Nepomohla asi snaha 11 velkých amerických bank o stabilizaci situace, které si v březnu u First Republic dohromady uložily 30 miliard dolarů.
  • V pátek 28. dubna muselo být obchodování s akciemi banky několikrát pozastaveno kvůli příliš velkým výkyvům jejich ceny. Akcie odepsaly až 48 procent. Reagovaly tak na zprávy amerických médií, že banka míří pod nucenou správu.
  • Banku založil v únoru 1985 Jim Herbert, který už předtím založil a řídil jiný finanční ústav. Fungovat začala od července 1985 jako úvěrová společnost. V září 2007 ji za 1,8 miliardy dolarů koupila investiční banka Merrill Lynch. V červenci 2010 Bank of America, která koupila Merrill Lynch a tím i First Republic, tuto banku přibližně za miliardu dolarů prodala skupině soukromých investorů, včetně společností Colony Capital, General Atlantic, a také jejímu řediteli Jamesovi Herbertovi. V prosinci 2010 se banka znovu stala veřejnou společností a z primární veřejné nabídky akcií (IPO) získala 280,5 milionu dolarů.
  • Dnes úřady banku zavřely, jejím novým vlastníkem bude největší americká banka JPMorgan Chase&Co. Ve Spojených státech tak za méně než dva měsíce skončila už třetí velká banka. Úřady letos 10. března uzavřely SVB, podle médií to byl největší krach banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Tři dny nato skončila newyorská Signature Bank.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Naděje pro oklamané zákazníky Maliny, společnost Fotovolty slibuje řešení

18. dubna 2024

Konsorcium firem vedené společností Fotovolty nabízí řešení patové situace okolo insolvence padlého...

Na vyzkoušení nového stavebního řízení bude měsíc a půl, slíbilo ministerstvo

18. dubna 2024

Úředníci budou mít měsíc a půl na vyzkoušení nového elektronického systému, který od července...

Příroda je napřed, mrazy snižují naději na dobrou úrodu, stěžují si pěstitelé

18. dubna 2024  12:01

S každou další mrazivou nocí v Česku ovocnáři přicházejí o část úrody. Mráz v noci na čtvrtek...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už píše dopisy ministrům

18. dubna 2024

Vysíláme Česko má velmi specifický trh práce. Je zde nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to umožnilo podnikům...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...