ilustrační snímek | foto: ČTK

Američané viní Čínu z nucené práce, omezí dovoz produktů z Ujgurska

  • 23
Spojené státy se chystají zakázat dovoz bavlny a rajčat z čínského regionu Sin-ťiang v Ujgurské autonomní oblasti. Mají podezření, že tam na polích pracují lidé, kteří jsou k práci nuceni. Oficiální oznámení mělo podle agentury Reuters přijít už v úterý, ale bylo pozdrženo, i když úřady už příslušné pokyny připravily.

Bavlna a rajčata jsou pro tuto čínskou oblast klíčovým vývozním artiklem, poznamenal server BBC. Čína v reakci uvedla, že cílem opatření, k nimž se Spojené státy chystají, je podněcovat nestabilitu.

Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang

Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Americký úřad pro cla a ochranu hranic (CBP) se kvůli zneužívání práce v Sin-ťiangu chystá zakázat dovoz ještě dalších pěti položek, upozornila agentura Reuters. To by mohlo dál zhoršit už tak velké napětí mezi oběma největšími světovými ekonomikami.

Obchodní příměří USA s Čínou je pat. Trump nemá na výběr, tvrdí analytici

CBP může využít zákona, podle nějž má právo zadržet dodávky zboží, jestliže má podezření, že vznikly za pomoci nucené prace. Cílem opatření je boj proti obchodování s lidmi, dětské práci a dalšímu porušování lidských práv.

Brenda Smithová ze CBP agentuře Reuters řekla, že zákaz by se mohl vztahovat na bavlnu, včetně bavlněné příze, textilu a oděvů a na rajčata, rajčatový protlak a další výrobky vyvážené z regionu.

Dalekosáhlé dopady

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na dnešní tiskové konferenci uvedl, že chystané opatření představuje záminku pro znevýhodňování čínských zákazníků a podněcování nestability. Spojené státy nemají právo v této věci intervenovat, řekl mluvčí.

Přestaňte podporovat nucené práce Ujgurů, naléhají aktivisté na Nike a Apple

Čínské úřady v ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang podle mnoha zpráv svévolně zadržují 800 tisíc a možná až dva miliony Ujgurů, etnických Kazachů a dalších muslimů v internačních táborech, kde za velmi tvrdých podmínek musejí pracovat. Peking tábory označuje jako převýchovné a výtky ohledně špatného zacházení s těmito lidmi odmítá.

Zákaz by mohl mít dalekosáhlé dopady na americký maloobchod i na výrobce oděvů a potravin. Čína je producentem asi 20 procent světové bavlny a většina jí pochází právě ze Sin-ťiangu. Země je zároveň i největším dovozcem bavlny, kterou do Číny exportují i Spojené státy.

,