(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Konec levné elektroniky? USA chtějí clo na 1 300 čínských výrobků

  • 55
Administrativa Spojených států zveřejnila v úterý seznam 1 300 čínských exportních produktů, na které chce uvalit 25procentní clo. Nejnovější opatření má za cíl potrestat Čínu za její neférové obchodní praktiky.

Seznam čínských výrobků je podle agentury Bloomberg zaměřený na technologicky špičkové výrobky. Figurují v něm například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologie, nebo výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu. Cla se týkají čínského zboží v hodnotě téměř padesát miliard dolarů, v přepočtu tedy kolem jednoho bilionu Kč.

Cílem opatření je podle americké administrativy snaha potrestat Čínu za neférové obchodní praktiky a údajné krádeže amerického duševního vlastnictví. Krok prezidenta Donalda Trumpa zatím není definitivní, v současnosti běží třicetidenní období, během kterého se k němu mohou vyjádřit zasažené podniky.

Peking opatření napadne u WTO

Spojené státy seznam zveřejnily poté, co Čína v úterý zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 amerických výrobků v ceně tři miliardy dolarů (zhruba 62 miliard korun). Peking jimi reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil Trump. Peking americká cla „důrazně odsuzuje a neústupně odmítá“ a plánuje využít mechanismu pro urovnávání sporů Světové obchodní organizace (WTO).

„Takový jednostranný a protekcionistický krok vážně porušuje základní principy a hodnoty WTO,“ uvedla ve středu čínská ambasáda ve Washingtonu. Podle čínské strany americké opatření neslouží ani jedné ze zúčastněných zemí, „a tím méně globální ekonomice“.

Čínské ministerstvo obchodu dnes v reakci na opatření ze strany Spojených států uvedlo, že plánuje zavést 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sojové boby. Čínský seznam odpovídá celkovou cenou zboží, 50 miliard dolarů, tomu americkému.

Obchodní válka mezi USA a Čínou?

Roztržka mezi Pekingem a Washingtonem ilustruje rozpor mezi Trumpovým slibem vyrovnat obchodní deficit s Čínou a rozvojovou strategií čínské komunistické strany. Ta podle agentury AP i vyšetřování Bílého domu podmiňuje působnost na čínském trhu tím, že američtí investoři musí poskytovat důležité technologie čínským podnikům.

Peking loňský obchodní přebytek se Spojenými státy vyčíslil na 275,8 miliardy dolarů (5,7 bilionu Kč), zatímco Washington uvádí hodnotu obchodního deficitu vyšší - rekordních 375,2 miliardy dolarů (7,74 bilionu Kč).

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států. 

Deník The Washington Post uvádí, že Trumpův poslední protekcionistický tah může rozvrátit globální dodavatelské řetězce pro nadnárodní korporace jako Apple či Dell a zvýšit ceny pro americké spotřebitele, kteří jsou zvyklí na levnou čínskou elektroniku. Současně hrozí další nárůst napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

04.dubna 2018 v 13:22, příspěvek archivován: 04.dubna 2018 v 14:24

We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S. Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year, with Intellectual Property Theft of another $300 Billion. We cannot let this continue!

„Spojené státy nevedou s Čínou obchodní válku, tu už dávno prohráli nekompetentní hlupáci, kteří dříve USA zastupovali,“ popřel dnes americký prezident Donald Trump na twitteru, že Washington a Peking vedou obchodní válku. Na počátku měsíce ovšem prezident poté, co nařídil uvalení cel na dovoz hliníku a oceli, na twitteru napsal, že obchodní války jsou „dobré“, prý „se dají snadno vyhrát“. 

,