ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Akcie v USA zažily nejprudší pokles za 33 let, Dow Jones ztratil 13 procent

  • 22
Americké akcie při pondělním obchodování utrpěly nejprudší pokles od roku 1987 kvůli obavám z recese v důsledku koronaviru. Dow Jonesův index se propadl o téměř 13 procent. Obchodování bylo kvůli prudkému poklesu hned v úvodu obchodování na 15 minut zastaveno.

Obavy investorů podle analytiků prohloubila drastická víkendová opatření, kterými se americká centrální banka (Fed) snaží odvrátit recesi světové ekonomiky. Při pozastavení obchodování vykazoval Dow Jonesův index pokles o 9,71 procenta na 20 935,16 bodu. Později ztratil 12,93 procenta a obchodování zakončil na 20 188,52 bodu.

Bouře na trzích zesiluje. Cena ropy se propadá, nedrží už ani zlato

„Trhy možná vnímají reakci Fedu jako paniku, což se odráží v jejich vlastních obavách,“ uvedl analytik Vishnu Varathan ze společnosti Mizuho Bank. 

Širší index SP 500 a index Nasdaq Composite, v němž je zahrnuta řada firem z odvětví vyspělých technologií, po 15:00 SEČ vykazovaly pokles o více než devět procent. Americké akcie tak navázaly na dnešní propad na asijských a evropských burzách.

Fed v neděli snížil svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma nula až 0,25 procenta. Oznámil také masivní program nákupů aktiv v objemu nejméně 700 miliard dolarů (16,8 bilionu Kč).

,