Nejvíce onemocnění hlásí nyní úřady v Coloradu a Nebrasce, uvedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Zdravotnické úřady v Coloradu informovaly, že po nákaze bakterií E.coli zemřel starší dospělý člověk. Případy nákazy hlásily také Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Oregon, Utah, Wisconsin a Wyoming.
Quarter Pounder(čtvrtlibrák) je název hamburgeru, který řetězec McDonald’s prodává v USA. Obsahuje předvařenou placičku mletého masa o hmotnosti 4 unce (113,4 g), tedy čtvrt libry, odtud jeho jméno. Na trh přišel v roce 1971, roce 2013 se název Quarter Pounder rozšířil i na další hamburgery tohoto řetězce. |
První onemocnění zdravotníci zaznamenali 27. září a zatím poslední onemocnění bylo hlášeno 11. října, uvedla CDC.
Společnost McDonald’s informovala, že z důvodu opatrnosti dočasně stahuje hamburger Quarter Pounder z restaurací v Coloradu, Kansasu, Utahu a Wyomingu, jakož i z částí států Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Nové Mexiko a Oklahoma.
Všechny ostatní položky menu, včetně Cheeseburgeru, Hamburgeru, Big Macu, McDouble a Double Cheeseburgeru s nákazou nesouvisejí a zůstávají zákazníkům k dispozici, uvedl řetězec.
Za vše může cibule
Předběžné informace, které prověřil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), ukazují, že pravděpodobným zdrojem kontaminace bakterií jsou plátky nakrájené cibule, uvedla agentura. „Pracujeme na potvrzení, že právě cibule je zdrojem této epidemie. Rovněž zjišťujeme, zda byla podávána nebo prodávána i v jiných podnicích,“ uvedla agentura podle listu The Washington Post.
Zatímco vyšetřování pokračuje, společnost McDonald’s přestala v několika amerických státech používat čerstvou nakrájenou cibuli, uvedlo CDC. Podle centra se čerstvá cibule nakrájená na plátky používá výhradně do hamburgerů Quarter Pounder, nikoliv na jiné položky menu tohoto řetězce.
Američani o saláty nestojí. Tamní McDonald’s je úplně vyřadil z nabídky![]() |
Ředitel dodavatelské firmy společnosti McDonald’s pro Severní Ameriku Cesar Piña rozeslal v úterý interní e-mail. „První výsledky šetření naznačují, že část onemocnění může souviset s cibulí, která se používá v hamburgerech Quarter Pounder a pochází od jediného dodavatele, který obsluhuje tři distribuční centra,“ píše se v něm. Doplnil, že zainteresované restaurace již dostaly pokyn odstranit ze svých zásob nakrájenou cibuli a daná společnost pozastavila distribuci veškeré cibule v postižené oblasti.
Co umí E.coli
Většina bakterií E.coli je neškodná a je součástí zdravého střevního traktu člověka. Některé však mohou u lidí vyvolat průjem, infekci močových cest, zápal plic, sepsi a další onemocnění. Většina nakažených lidí může mít silné žaludeční křeče, průjem (často krvavý) a zvracení. Příznaky obvykle začínají tři až čtyři dny po požití bakterie. Většina lidí se bez léčby uzdraví po pěti až sedmi dnech.
McDonald’s mění cenovou strategii. Navzdory slevám odchází zákazníci i tržby![]() |
Přibližně u 5 až 10 procent nakažených lidí, u kterých je diagnostikována infekce bakterií E.coli, se však vyvine komplikace známá jako hemolyticko-uremický syndrom neboli HUS. Tento syndrom se rozvíjí asi sedm dní po výskytu prvních příznaků.
K vodítkům, že se u někoho rozvíjí HUS, patří snížená frekvence močení, pocit velké únavy a ztráta růžové barvy ve tvářích a na dolních očních víčkách. Lidé s HUS by měli být okamžitě hospitalizováni, protože jejich ledviny mohou přestat pracovat a mohou se u nich objevit další závažné problémy.
Vyhledejte lékaře
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí provádí ve všech státech USA obvykle každý týden 17 až 36 vyšetření onemocnění pocházejícího z potravin.
V britské pobočce McDonald’s pracovali jako moderní otroci Češi. Bydleli v kůlně![]() |
Na začátku tohoto roku úřady zaznamenaly výskyt bakterií E.coli spojený s půlkami vlašských ořechů pocházejících z ekologického zemědělství. Další epidemie E. coli propukla kvůli sýru čedar. Deset lidí zemřelo a desítky dalších skončily v nemocnici poté, co kontroloři nalezli v mase společnosti Boar’s Head deli buňky listerie.
Úřady nyní vyzývají lidi, kteří požili hamburger Quarter Pounder od McDonald’s a mají závažné příznaky, aby se okamžitě obrátili na svého lékaře, uzavírá list The Washington Post.
Ke americké kauze se vyjádřila i odnož značky v České republice. Ubezpečuje zákazníky, že veškeré ingredience a produkty v tuzemských restauracích McDonald’s jsou naprosto bezpečné. Na českém trhu spolupracuje pouze s prověřenými dodavateli, kteří bez výjimek splňují požadavky na bezpečnost a kvalitu dodávaných potravin. „Dbáme na to, aby každý produkt podávaný v našich restauracích splňoval nejpřísnější normy, a zaručujeme tak, že si naši zákazníci mohou vždy bezpečně vychutnat své jídlo,“ uvedl tiskový mluvčí McDonald’s ČR Jan Nevola.