(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Uber se podvolil soudu, v Bratislavě přestává jezdit

  • 44
Společnost Uber pozastavuje v Bratislavě svoji činnost. Firma tak reaguje na pondělní rozhodnutí bratislavského okresního soudu, který jí zakázal provozovat na Slovensku taxislužbu prostřednictvím lidí, které k tomu nemají příslušné povolení nebo nemají vhodné vozidlo.

„Přestože nám rozhodnutí soudu nebylo ještě doručeno, zaznamenali jsme stanovisko soudu a pozastavujeme provoz našich služeb v Bratislavě do doby, než se celá situace vyjasní,“ citoval web Startitup.sk stanovisko společnosti Uber. Podle webu řidiči přestanou jezdit v úterý ve 22 hodin.

Žalobu k bratislavskému soudu podalo občanské sdružení koncesovaných taxikářů, které dlouhodobě vystupovalo proti podnikání Uberu a zorganizovalo proti němu protestní akce. Podle sdružení se společnost proti rozhodnutí soudu neodvolala (celé rozhodnutí soudu si můžete prohlédnout zde). 

Únorový protest pražských taxikářů proti Uberu

Právní kroky sdružení podniklo po loňském verdiktu Soudního dvora EU, podle kterého je Uber přepravní službou, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle příslušných zákonů zemí EU (více v článku Uber je přepravní služba a musí mít licenci, rozhodl Soudní dvůr EU).

Slovenský zákon přísně reguluje podnikání v oblasti taxislužeb. Zájemci o získání příslušné koncese musejí splnit vícero podmínek a používat rovněž registrační pokladnu. Zákon také určuje technické parametry taxíků, které navíc v době registrace pro taxislužbu nesmějí být starší osmi let.

Podle slovenských médií většina slovenských řidičů Uberu zmiňovaná kritéria nesplňuje a svá soukromá vozidla využívají na přivýdělek pomocí příslušné mobilní aplikace, jejímž prostřednictvím si zájemci o odvoz řidiče přivolají. 

V Česku se Uber podle dřívějšího oznámení premiéra v demisi Andreje Babiše dohodl s vládou, že bude podnikat v ČR, tedy že okamžitě zažádá o živnostenský list. Dále budou muset mít řidiči firmy licenci jako taxikáři a budou také dobrovolně evidovat tržby. Alternativního přepravce taxikáři dříve označili za nekalou konkurenci a uspořádali proti němu několik protestů, při kterých blokovali dopravu v Praze.

,