Šéf Twitteru Jack Dorsey

Šéf Twitteru Jack Dorsey | foto: Profimedia.cz

Zakladatel Twitteru věnuje na boj proti covid-19 téměř třetinu svého jmění

  • 18
Zakladatel a generální ředitel Twitteru Jack Dorsey nedávno slíbil, že na boj proti onemocnění covid-19 věnuje jednu miliardu dolarů (přibližně 25 miliard korun). Finanční podporu ve formě akcií platebního startupu Square, který vlastní, převede do svého charitativního fondu Start Small. Jedná se o dosud největší dar, který jednotlivec v rámci boje proti koronaviru přislíbil.

Velkorysý dar podle informací deníku Wall Street Journal představuje skoro třetinu (28 procent) Dorseyho bohatství. Jeho čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na přibližně 3,3 miliardy dolarů, a to včetně jeho podílu ve společnostech Twitter a Square. Šéf Twitteru svůj úmysl samozřejmě oznámil na Twitteru. Ke svému tweetu připojil i odkaz na dokument Google, ve kterém lidé mohou sledovat, kam všechny peníze směřují.

Pomoc při boji s koronavirem přislíbilo mnoho bohatých lidí. Například Bill Gates i Jeff Bezos slíbili 100 milionů dolarů. Deník NBC News ovšem upozornil na to, že Dorseyho dar je dosud největší částkou, kterou nějaký jednotlivec kdy přislíbil. Dorsey přitom ani zdaleka nepatří mezi úplně nejbohatší lidi na světě. Bezos a Gates jsou v žebříčku miliardářů pro rok 2020 podle časopisu Forbes na prvním a druhém místě, Dorsey je až 804.

Mark Zuckerberg nabídl více než 25 milionů dolarů na pomoc výzkumu prostřednictvím nadace Billa & Melindy Gatesových. Výkonný ředitel společnosti Apple Tim Cook v březnu oznámil, že společnost věnuje zdravotnické potřeby Itálii, kterou koronavirus silně postihl, uvedlo BBC

Dorsey si již vybral několik organizací, prostřednictvím kterých bude pomáhat. První z nich je Americký potravinový fond, který založila vdova po Stevu Jobsovi Laurene Powell Jobsová a herec Leonardo DiCaprio. 

Slíbil také, že po pandemii covid-19 zbylé peníze použije na podporu zdraví a vzdělávání dívek a základního nepodmíněného příjmu. Kromě toho podporuje i lidi, kteří mu posílají vlastní žádosti o financování na místní úrovni.