Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Deník Aleše Michla z USA

Ekonomické postřehy analytika Raiffeisenbank (údaje jsou v SEČ podle času doručení zprávy)

21:20
  • Konečně je na trhu kniha s jasným a konkrétním názvem.

    Konečně je na trhu kniha s jasným a konkrétním názvem. / Autor: Aleš Michl pro iDNES.cz

08:11
Středa 21/3/2012 Budou studentské půjčky další bublinou? Na školné si většina půjčuje z federálního fondu se sazbou 4-6 procent. Splácíte z první mzdy po studiu... Pokud by přišla krize typu Španělska, kde je 40 procent mladých bez práce, nebo by prostě delší dobu byla vyšší nezaměstnanost, mají problém...
18:12
K reformě penzí: Tenhle trh potřebuje jednoduché produkty, žádné nové pilíře… Pro mě je nejtransparentnější produkt bez státních bonusů a zvýhodnění. Dělejme to třeba jako Fidelity Investment (foto pobočky v Portlandu). Věřím že jako spoření na penzi mají budoucnost fondy, které se budou jmenovat třeba 2040, 2045, 2050 - podle vašeho očekávaného roku odchodu do důchodu. Do těchto fondů si budete pravidelně spořit. Peníze budou nejprve nejvíce investovány do rizikovějších instrumentů a pak postupně třeba pět, deset let před penzí, budou překlopeny do konzervativního portfolia. Tahle dynamika se mi líbí. Ať se banky porvou o klienty, nabídnou jim takové fondy. Stát ať se do toho nemotá a všem garantuje jen minimální rovný důchod – jakési životní minimum ve stáří.
  • Pobočka investičního fondu Fidelity v Portlandu.

    Pobočka investičního fondu Fidelity v Portlandu. / Autor: Aleš Michl, Raiffeisenbank. iDNES.cz

08:43
Pondělí 19/3/2012 Střet dopravních prostředků... Ty dvě tramvaje jsou od českého Inekonu a jezdí v Portlandu ve státě Oregon. Dále pak i v Seattle a Tacoma ve státě Washington na západním pobřeží USA, napsali mi z českého velvyslanectví v DC. Od roku 2001 Inekon do USA dodal celkem 19 tramvají. Nyní se jedná i o dalších dodávkách pro hlavní DC, tak držím palec.
  • Tramvaje české výroby v USA.

    Tramvaje české výroby v USA. / Autor: Aleš Michl, Raiffeisenbank iDNES.cz

11:10

Neděle 18/3/2012 Ve státě Oregon má sídlo Nike, Adidas nebo Columbia Sportswear. Jasně, že továrny jsou v Asii, vlajkové obchody ale mají v Portlandu, kde teď jsem. Dáma na snímku je Gert Boyle, která vytáhla po smrti manžela v roce 1970 firmu Columbia z bankrotu. Když se ji jeden z návštěvníků zeptal, jestli to tetování vážně má, odpověděla: "To by ses nedozvěděl ani na prvním rande."

  • Gert Boyle, která vytáhla po smrti manžela v roce 1970 firmu Columbia z bankrotu

    Gert Boyle, která vytáhla po smrti manžela v roce 1970 firmu Columbia z bankrotu / Autor: Aleš Michl

20:57

Ano, to je on - spolu s dámou reprezentující stranu nabídky a džentlmenem na straně poptávky. Trh je dal dohromady hned první den. Uplná pohádka...

  • Prodej nového iPadu.

    Prodej nového iPadu. / Autor: Aleš Michl

15:26
A kdo si chce zkusit s inflací bojovat jako centrální bankéř... Borci jako Ben Shalom Bernanke nebo Miroslav Singer (šef americké, respektive české centrální banky) na to mají jen jeden pokus... http://www.frbsf.org/education/activities/chairman/index.html
15:22
1. První graf udává měsíční změnu zaměstnanosti - jsou to lepší čísla = větší možná poptávka = riziko inflace 2. Druhý graf ukazuje, že v Americe se rozjely úvěry = větší možná poptávka = riziko inflace 3. Třetí graf ukazuje rostoucí cenu benzínu = možná nákladová inflace, ale zase nižší poptávková inflace, neb lidem zbude méně peněz = smíšený signál 4. Čtvrtý graf ukazuje čistý příjem domácností = jen malý meziroční nárůst = zas tak hrr to s poptávkovou inflací být nemusí... Tak si vyberte. Já bych zvedl ruku pro inflaci. Jinak stejně politici dluhy řešit neumí... Ale ložené to není...
15:21

Cestuji s asi deseti ekonomy z různých zemí Evropy. Pozoruji, jak si polovina říká, že tenhle svět čeká deflace jako v Japonsku a druhá, že naopak přijde větší inflace. Ta dnešní zveřejněná čísla o inflaci (meziroční růst o 2,9 procenta), vám říkají, jak rostou ceny teď. Ale co třeba za rok, dva, tři? Koukněte na graf v příloze z Wall Street Journalu - argumentaci založím na americké ekonomice.

  • Bude inflace nebo deflace?

    Bude inflace nebo deflace? / Autor: The Wall Street Journal

06:02
Přesunuji se z východu, z města Concordu na západ, do Portlandu. Pár shrnujících poznámek z Concordu: (1) Ráj pro liberály. (2) I fiskálně konzervativní politika, vyrovnaný rozpočet, vede k úžasné ekonomice (nezaměstnanost 4,7 procent; když potřebují na investici, půjčují si za cca 0,5%) (3) Rozumné bankovnictvi, pamatovat si problémy z minulosti = základ. Nezávisí zas tak na regulaci, ta byla stejná pro všechny - přesto v některých státech banky padaly o 106, ale v tomhle ne.
06:02
Pátek 16/3/2012 (údaje jsou v SEČ podle času doručení zprávy) Proč v krizi v tomhle státě nepadla žádná banka? (1) Pamatovali si, jak se jim banky sesypaly na konci 80tých let. Politika bank byla konzervativní. (2) Zdejších 22 bank má v průměru úvěry k depozitům na úrovni cca 80 procent. Dluhopisy Řecka neznají. (3) Neplatiči úvěru kolem 2-4 procent - i diky robustní ekonomice státu.
18:41

Kromě "Žij svobodně, nebo zemři." tu platí i "Život je krátký, jez cukroví."

  • Kromě "Žij svobodně, nebo zemři." tu platí i "Život je krátký, jez cukroví."

    Kromě "Žij svobodně, nebo zemři." tu platí i "Život je krátký, jez cukroví." / Autor: Aleš Michl pro iDNES.cz

18:28
Šéf místni jakoby Komise pro cenne papiry (v Americe mají tolik regulátorů, že se v tom nedá vyznat) připravuje kursy na povinný předmět z finanční gramotnosti na středních školách. Mají tu kupu loupežníků lákajících na "zaručené" investice. Hned jsem mu navrhl, ať dá rovnou povinnou maturitu ze základů matematiky, finanční a právní gramotnosti - a to samé ať si dodělají i důchodci. Na rozdíl od přihlížejícího penzisty jsem se mu zalíbil.
14:47

Takhle se drží celkově výdaje rozpočtu na uzdě! Recese/nerecese! A pro 2012 plán minus 10 procent...

  • Tabulka výdajů rozpočtu v jednotlivých letech.

    Tabulka výdajů rozpočtu v jednotlivých letech. / Autor: Aleš Michl

14:36

Trh nemovitostí v Concordu...

  • Trh nemovitostí v Concordu, hlavním městě amerického státu New Hampshire

    Trh nemovitostí v Concordu, hlavním městě amerického státu New Hampshire

14:32
Když spadnou tržní ceny nemovitostí, natvrdo se zde navyšuje sazba daně, takže zdanění zůstane stejné a hlavně vytváří stabilní příjem do rozpočtu. Snaží se zde danit prostě hodně neelastické položky. Příjmy rozpočtu Concordu: ze 66 procent daň z nemovitosti. Z 11 procent daň z registace auta. Ze sedmi procent poplatky za služby, třeba ubytování v hotelu...
14:29
Stát New Hampshire má pravidlo vyrovnaného rozpočtu. Půjčuje si jen na investice, se sazbou cca 0,5 procenta. Tohle je ráj!
14:28
Pokud někdo chce (ve státě New Hampshire) zvýšit výdaje na investici, musí se ve volbách odhlasovat adekvátní zvýšení daně z nemovitosti. Příklad: Koupíme tohle požární auto za X dolaru, ale pak každý z vás zaplatí na daních z nemovitosti o X centu více.