náhledy
Na tradiční novoroční aukci ryb v Tokiu vydražili tuňáka s váhou 276 kilogramů za 193 milionů jenů (přes 40 milionů korun), informovala agentura Kjódó. Šlo o druhou nejvyšší částku, za níž kdy byla ryba na této akci vydražena. Novým majitelem se stal samozvaný „král sushi“ Kiyoši Kimura, provozovatel řetězce restaurací Sushizanmai. Cena za kilogram je v přepočtu asi 147 tisíc korun.
Autor: Reuters
Skutečná cena rybího masa ale ve skutečnosti tak vysoká není. První aukce v roce je v Japonsku spíše propagační akcí. Velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné ceně rybího masa.
Autor: Reuters
Loni se tuňák při první novoroční aukci vydražil za rekordních 333,6 milionu jenů. I tehdy jej získal Kimura.
Autor: AP
Od loňského roku se tokijské aukce konají na novém rybím trhu, který nahradil vyhlášený trh Cukidži, největší rybí trh na světě, který vznikl v roce 1935. Kvůli budování lepší infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020 se přesunul do nové lokality v Tojosu.
Autor: AP
Rituál aukce se ale nezměnil. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédnou gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolují jejich kvalitu.
Autor: AP
Aukce začíná po páté hodině ranní místního času zazvoněním na zvonky. Letos bylo v nabídce 72 tuňáků.
Autor: AP
Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáků, kteří se ve světě vyloví.
Autor: AP
Většina ryb ulovených ve světových mořích tedy putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se však Japonsko začalo podílet i na projektech, jejichž cílem je zvýšit počty této ryby ve světových mořích.
Autor: AP