Ilustrační snímek | foto: Reuters

Toshiba hasí jaderné problémy v USA, zbaví se nejvýnosnější výroby čipů

  • 31
Toshiba, japonský konglomerát se 142 ­let dlouhou historií, se drolí na kousky. Přes 1 ­300 akcionářů ve čtvrtek souhlasilo s oddělením divize výroby počítačových čipů do samostatné firmy. To je první krok k jejímu prodeji.

Neobešlo se to však bez nadávek. „Přetrvává tu kultura lhaní. Takové společnosti nemůžeme věřit. Styďte se,“ rozhořčoval se jeden z naštvaných akcionářů.

Proč se Toshiba, která se v Česku zapsala jako výrobce spotřební elektroniky, své nejvýnosnější divize zbavuje? Šéf konglomerátu Satoši Cunakawa věří, že prodej, který má vynést až 18 miliard dolarů (tedy 450 miliard korun), pomůže zalepit díru, kterou v hospodaření firmy zanechal jaderný byznys.

Jen o den dříve totiž Japonci poslali do bankrotu svou předluženou americkou dceřinou společnost Westinghouse. Tedy jadernou firmu, která se podílela na výstavbě Temelína a která se nyní chtěla prosadit s moderním reaktorem AP1000.

A to vše kvůli dvěma problematickým projektům jaderných reaktorů v USA. Westinghouse, kterou před 131 lety založil slavný americký inženýr George Westinghouse, násobně překročila rozpočet při výstavbě bloků v elektrárnách V.C. Summer v Jižní Karolíně a Vogtle v Georgii.

Toshiba kvůli přehmatům vykáže za poslední rok čistou ztrátu v přepočtu 228 miliard korun.

Žádaná nevěsta je po pár letech na obtíž

Ještě před 11 lety se přitom o firmu, která postavila největší počet reaktorů na světě, vedl nelítostný boj. O Westinghouse, který od roku 1999 vlastnila společnost British Nuclear Fuels, se přetahovalo několik zájemců.

Ve světě se tehdy kvůli rychle rostoucím cenám uhlí a plynu začalo mluvit o renesanci jaderné energetiky. Začaly na ni sázet nejen asijské země, jako Čína či Indie, ale také USA pod vedením tehdejšího prezidenta George W. Bushe. Toshiba vytáhla největší balík, přes pět miliard dolarů, dvojnásobek původních odhadů, a vysoce přeplatila americkou General Electric a svého japonského konkurenta Mitsubishi. Jenže, jak se ukazuje, koupila si s Westinghouse jen problémy v podobě právních bitev a prodražovaných investic.

Vedle výroby paměťových čipů NAND (Toshiba je jejich druhým největším producentem na světě) se Japonci budou chtít zbavit i Westinghouse, aby se mohli naplno věnovat svému hlavnímu byznysu – digitálním produktům, elektronice, síťovým řešením či infrastruktuře. Že se chce japonská firma zbavit drahého jaderného byznysu, je jedním z dozvuků fukušimské havárie před šesti lety.

Firma se také ještě zcela neoklepala z obřího účetního skandálu, který se provalil v roce 2015. Manažeři tehdy úmyslně nadhodnotili zisk o miliardy, aby přikryli špatné hospodaření.

„Celé vedení bude tvrdě pracovat, abychom se z této krize dostali. Zajistíme, aby tu panovala kultura bez lží,“ prohlašoval včera Cunakawa. Je však otázka, zda to bude stačit. Stále totiž není jasné, proč Toshiba do pasti amerického jádra spadla a proč vedení dlouho nic nedělalo, aby situaci nějak vyřešilo.

„Toshiba není normální společnost. Odkrývají tak málo a zdá se, že je toho mnoho, co nemohou říci. Nezbývá vám, než číst mezi řádky,“ říká Naoki Tanaka, který si pořídil akcie před dvěma roky. Od té doby přišly zhruba o polovinu hodnoty.

Tolik dokumentů musela firma Westinghouse připravit pro přihlášení do tendru na dostavbu Temelína

2. července 2012