Aplikace TikTok | foto: Reuters

Ať raději skončí, odmítá Čína prodej TikToku v USA a chystá obstrukce

  • 69
Peking je proti vynucenému prodeji aplikace TikTok a byl by raději, kdyby ve Spojených státech skončila. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Majitel aplikace, čínská firma ByteDance, jedná o prodeji mimo jiné s americkými společnostmi Microsoft či Oracle. Americký prezident Donald Trump stanovil termín na 20. září. Čínská strana zatím věc nekomentovala.

Trump minulý měsíc pohrozil, že aplikaci v USA zakáže, pokud ji ByteDance neprodá. Tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Čína reagovala na konci srpna omezením vývozu umělé inteligence.

V souboji o TikTok přituhuje, o čínskou sociální síť má zájem i Twitter

Představitelé Číny mají za to, že ByteDance i Peking by po vynuceném prodeji měly pocit slabosti, uvedly zdroje. Společnost ByteDance agentuře Reuters sdělila, že jí čínská vláda nikdy nenavrhla, aby aplikaci TikTok z USA či jiných trhů stáhla.

Podle dvou zdrojů Reuters je Čína připravena využít kontroly exportu umělé inteligence k tomu, aby možný prodej aplikace zpozdila, bude-li třeba. Už ve čtvrtek agentura Bloomberg informovala s odvoláním na své zdroje, že ByteDance lhůtu kvůli kontrole případné dohody čínskými regulačními úřady patrně nesplní.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien v pátek na pravidelném brífinku na otázku ohledně aplikace TikTok a amerického prezidenta odpověděl, že Spojené státy zneužívají koncept národní bezpečnosti a vyzval je, aby přestaly utiskovat zahraniční společnosti.

,