Logo prodejny Tiffany & Co. v kalifornské Pasadeně

Logo prodejny Tiffany & Co. v kalifornské Pasadeně | foto: Reuters

Snídaně u Tiffanyho za 370 miliard. Známé klenotnictví získá koncern LVMH

  • 5
Francouzský koncern LVMH, vlastník luxusních značek Louis Vuitton či Hennessy, se chystá expandovat na americký trh. Za více než 16 miliard dolarů (370 miliard Kč) koupí americké klenotnictví Tiffany & Co. Na trhu s luxusním zbožím jde podle agentury Bloomberg o největší transakci v historii.

O koupi prodejce luxusních šperků Tiffany & Co. se hovořilo už od října. Skupina LVMH původně nabízela 120 dolarů za akcii, nakonec se však firmy dohodly na částce 135 dolarů za akcii. Transakce v celkové hodnotě přes 16 miliard dolarů je dosud největší akvizicí LVMH.

O dohodě v pondělí informovaly samotné společnosti. Koncern LVMH chce koupí posílit svůj segment klenotnictví a hodinářství, což je zatím nejmenší část podnikání této na luxus orientované skupiny.

Americké klenotnictví celosvětově proslavil snímek Snídaně u Tiffanyho z roku 1961, v hlavní roli s Audrey Hepburnovou. V posledních letech však značka bojovala s poklesem tržeb. Firmě, která ve světě zaměstnává okolo 14 tisíc lidí, se příliš nedaří získat přízeň mladších zákazníků.

Podle BBC se na situaci podepsal i nezájem turistů o jeho zboží či silný kurz amerického dolaru. Tiffany & Co. má po celém světě má přes tři stovky obchodů, v České republice značka otevřela obchod v roce 2012 v pražské Pařížské ulici.

LVMH bere trh se šperky útokem

„K Tiffanymu máme nesmírný respekt a plánujeme jej rozvíjet se stejným odhodláním jako všechny naše značky,“ prohlásil nejbohatší Evropan a šéf LVMH Bernard Arnault. Koncern, který vznikl fúzí společností Louis Vuitton a Moët Hennesy, vlastní nyní 75 luxusních značek, mimo jiné třeba Bvlgari a Tag Heuer. Největší část podnikání firmy tvoří móda a doplňky.

Když kámen, tak růžový. Aukční síně hlásí rekordní výsledky trhu se šperky

Nyní si však LVMH věří i na globálním trhu se šperky, kde bude čelit především vlastníkovi značky Cartier. Ke koupi klenotnictví Tiffany & Co., za nějž koncern zaplatí v hotovosti, by mělo dojít v polovině příštího roku.

Dohoda je dalším pokračováním úspěšného tažení firmy Bernarda Arnaulta, napsala agentura Bloomberg. LVMH má hodnotu zhruba 200 miliard eur (přes pět bilionů Kč) a za posledních osm let vzrostla cena akcií koncernu čtyřnásobně. Na pařížské burze akcie po oznámení dohody atakují historický rekord.

V odvětví luxusního zboží jsou šperky jednou z oblastí s nejlepším výkonem. Podle výzkumné společnosti Bain & Co. by globální trh se šperky měl letos vzrůst o sedm procent na 20 miliard dolarů.