Logo cestovní kanceláře Thomas Cook na letounu Airbus A321

Logo cestovní kanceláře Thomas Cook na letounu Airbus A321 | foto: Reuters

Nejstarší cestovka na světě. Zakladatel Thomas Cook byl vizionářem turismu

  • 28
Společnost, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, založil baptistický kněz Thomas Cook v roce 1841. Firma má za sebou bohatou historii a její zakladatel byl sám velkým cestovatelem. Služby Thomas Cook Group využívalo asi 19 tisíc lidí ročně. Společnost krach ohlásila ve chvíli, kdy s ní zrovna svou dovolenou trávilo na 600 tisíc lidí.

„Nepij, ale cestuj a poznávej,“ znělo krédo Thomase Cooka, který nazval cestování náhradní drogou. V roce 1845 zorganizoval první klasický zájezd do Liverpoolu a následně i okružní cestu po Evropě. 

Do podnikání se později zapojil i Cookův syn, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později na seznamu destinací přibyly Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní. O pět let později už měla vlastní  cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. 

Thomas Cook byl vizionářem cestovního ruchu. Stál za řadou novinek v turistice, zajišťoval třeba rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky. Sám byl vášnivým cestovatelem, a tak jménem své společnosti prováděl turisty například po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta.

Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. V roce 1896 se společnost stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.

Ke slavným klientům cestovní agentury patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.

Během 20. století společnost často měnila majitele. Od vnuků Thomase Cooka ji koupila belgická cestovní a železniční společnost. Po druhé světové válce byla znárodněna a v roce 1972 zprivatizována. Současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG a britské MyTravel.

Tuzemský Neckermann zastavil prodej zájezdů, v zahraničí má přes tisíc Čechů

Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007 a zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.Ta sice v pondělí dopoledne zastavila prodej všech zájezdů, ale není vyloučeno, že se k činnosti vrátí. Podle místopředsedy Asociace českých cestovních kanceláří Jana Papeže se turisté, kteří jsou s Neckermannem v zahraničí právě teď, bát nemusí - předčasně se do Česka vracet nebudou. 

Služeb společnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně, ve světě zaměstnává asi 22 000 lidí, z toho kolem 9000 v Británii. Součástí skupiny je například německá letecká společnost Condor, Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.

,