(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Krušovice

V Rusku vařené Krušovice chutnají stejně jako české, zjistil test

  • 52
Ruská organizace Roskachestvo zkoumala, zda je pivo Královského pivovaru Krušovice stejně kvalitní bez ohledu na to, kde se vaří. Test ukázal, že na místě výroby nezáleží a vzdálenost v podstatě nemá na chuť vliv. U ruského piva však padá rychleji pěna.

Nezisková organizace Roskachestvo (Ruský systém kvality), která je financovaná státem a podporuje ruské výrobky, se snažila zjistit, zda je pravdivé tvrzení, že kvalita piva se odvíjí od místa původu. Došla k závěru, že jde o mýtus.

V laboratoři pomocí chemické rozboru i organoleptických (smyslových) zkoušek nechala analyzovat vzorky piva z Královského pivovaru Krušovice. Porovnávala v Rusku vařené pivo Krušovické světlé Royal a podobné pivo Krušovice Imperial vyráběné v České republice (v ČR není v prodeji).

Plechovkové pivo rychleji stárne

Pivo v plechu se nevyrovná stejnému nápoji ve skleněné lahvi, zjistil test MF DNES.

Server newsru.com, který o testech informoval, uvedl, že kvalita piv je téměř stejná, ačkoliv cena se liší téměř o polovinu (půllitr českého stojí 130 rublů, ruské vyjde na 63). Zástupce výrobce uvedl, že receptura se u těchto piv liší minimálně. Rozdíly v ceně zdůvodnil výrobou na jiném místě.

V obou případech podíl sladových produktů přesahoval 80 procent a podíl pH a kyselin, které vypovídají o procesu fermentace piva, byl téměř totožný. Pivo z Ruska i z Česka neobsahovalo umělá dochucovadla, barviva, sladidla ani konzervační látky.

Pěna byla u ruského piva o deset milimetrů vyšší (činila 80 milimetrů), ale rychleji spadla (za pět minut, české za šest). Chuťově bylo české pivo nepatrně lepší. Dostalo 5,3 bodu, zatímco pivo vařené v Rusku mělo 5,01 z 5,5 bodů.

Test zároveň zkoumal, zda škodlivé látky z obalů přecházejí do nápoje. Ani v tomto případě se nemusí spotřebitelé bát. Mohou bezpečně kupovat pivo v PET lahvích i hliníkových plechovkách.

Heineken zahájil licenční výrobu Krušovic v Petrohradě na jaře 2014.