Elon Musk.

Elon Musk. | foto: Profimedia.cz

Tesla opět pod palbou. Akcionářům vadí Muskovi blízcí ve vedení firmy

  • 33
Investiční skupina CtW Investment Group, která zastupuje akcionáře automobilky Tesla, volá po zásadních změnách v představenstvu společnosti. Kritizuje příliš těsné vazby některých členů vedení na zakladatele a výkonného ředitele firmy Elona Muska.

Tesla podle představitelů CtW Investment Group přestala usilovat o zisk, a je proto nutná zásadní restrukturalizace představenstva. Investoři se staví proti znovuzvolení jeho tří členů na červnové výroční schůzi společnosti, o nichž podle agentury Bloomberg prohlašují, že nejsou „schopni či ochotni odporovat“ Elonu Muskovi.

Podle šéfa CtW Investment Group Dietera Waizeneggera Tesla neuspěla v plnění kritických produkčních milníků. „Místo toho, aby přiznala potřebu nezávislého a efektivního vedení, Tesla znovu nominovala tři ředitele, kteří ztělesňují její vývojové selhání,“ řekl Waizenegger agentuře Bloomberg.

Muska kritizuje i za údajný nedostatek pozornosti, kterou automobilce věnuje. Kromě ní řídí i technologickou firmu SpaceX a věnuje se vývoji transportního systému známého pod názvem Hyperloop. Minulý týden na Twitteru tvrdil, že chce založit společnost na výrobu sladkostí.

05.května 2018 v 23:20, příspěvek archivován: 09.května 2018 v 14:11

I’m starting a candy company & it’s going to be amazing

Akcionáři kritizují Teslu dlouhodobě

Automobilka se potýká s kritikou od minulého roku, kdy během příprav výroby vozu Tesla Model 3 utratila miliardy dolarů. Sedan nesplnil hned několik produkčních cílů a vyvolal obavy, jestli má společnost vůbec budoucnost.

Mezi kritizovanými členy představenstva Tesly je Muskův bratr Kimbal a James Murdoch, šéf 21st Century Fox, jimž skupina vyčítá nedostatek zkušeností s automobilovým průmyslem a jejich manažerské výkony ve vedení jiných společností.

Murdoch byl přitom jmenován do představenstva Tesly v červenci minulého roku jako „nezávislý ředitel“ za účelem snížení závislosti vedení na Muskovi. Tento krok následoval několik měsíců po podobné kritice, jaké firma čelí i dnes.

CtW Investment Group se obracela na vedení Tesly již v dubnu 2017, kdy kritizovala vazby na Muska a fakt, že od začátku obchodování akcií Tesly na burze se struktura vedení téměř nezměnila což může vést k tzv. syndromu skupinového myšlení.