Elon Musk

Elon Musk | foto: ČTK

Gigatovárna Tesly v Německu otevře později. Může za to covid i byrokracie

  • 6
Zahájení výroby v nové gigatovárně Tesly poblíž Berlína se posouvá. Zatímco původně bylo v plánu, že chrlit nové elektrovozy začne už během července, nyní se plány na uvedení fabriky do provozu posouvají o další půlrok.

Podle německého magazínu Automobilwoche nezačne výroba dříve než v lednu 2022. Samotná společnost Tesla však doufá, že k otevření dojde už během října letošního roku. K oddálení termínu otevření továrny dal prý souhlas i šéf Tesly Elon Musk.

K posunu dojde především kvůli dlouhotrvajícím potížím se získáním povolení a také kvůli tomu, že kromě gigatovárny na automobily se Tesla rozhodla přidat i výrobu baterií. 

Právě kvůli rozhodnutí přidat vedle továrny ještě další výrobnu baterií vznikly další peripetie s úřady, protože Tesla potřebuje získat další povolení, což trvá poměrně dlouhou dobu. Dalším důvodem k opožděnému otevření je i pandemie koronaviru, která zpomalila stavební práce, informuje DW.

Továrna spadající pod síť s názvem „Gigafactory“ bude první svého druhu v Evropě a zároveň čtvrtá na světě. V současnosti má Musk výrobu tohoto typu v Nevadě, Buffalu ve státě New York a v čínské Šanghaji. Pátá továrna na model Cybertruck se plánuje v americkém Texasu.

Ačkoliv dojde k zpoždění, stavební práce podle vyjádření Tesly z minulého týdne na projektech v Texasu i Německu pokročily.