Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tajné dohody vyjdou slovenské banky včetně ČSOB na 270 milionů korun

  • 4
Tři slovenské banky, které chtěly vytlačit z trhu konkurenční českou firmu Akcenta CZ, zaplatí za kartelové dohody pokutu 10,19 milionů eur, tedy více než 270 milionů korun. Uvedl to Slovenský antimonopolní úřad. Největší pokutu, bezmála čtyři miliony eur, dostala Všeobecná úverová banka.

"Podnikatelé porušili zákon tím, že koordinovali svůj postup s cílem omezit společnost Akcenta CZ jako konkurenta v oblasti poskytování bezhotovostních devizových operací," řekla iDNES.cz mluvčí slovenského antimonopolního úřadu Alexandra Bernathová.

Slovenská sporiteľňa dostala pokutu 3,197 milionu eur, Československá obchodná banka 3,183 milionu eur a Všeobecná úverová banka 3,810 milionu eur.

Banky z nezákonného jednání usvědčila e-mailová korespondence mezi úředníky finančních ústavů, kterou odhalila policie při raziích. - více čtěte E-maily usvědčily tři slovenské banky z kartelu

ČSOB promluvila

Součástí kartelové dohody bylo ukončení smluv společnosti Akcenta CZ na Slovensku. Zástupci tří bank se 10. května 2007 setkali v Bratislavě, kde se dohodli na tom, že české firmě společně zruší smlouvy a neuzavřou s ní nové. O této schůzce při vyšetřování případu podala detaily ČSOB. Dalším důkazem byly zmíněné e-maily.

"Jednání bank je o to závažnější, že šlo o dohodu o rozdělení trhu, která je obecně jedním z nejvážnějších prohřešků. Banky tím výrazně omezily aktivity společnosti Akcenta. Zrušením účtů nezbytných k podnikání nebankovních společností v oblasti bezhotovostních devizových operací se totiž značně snížila dostupnost služeb společnosti Akcenta pro spotřebitele," dodala mluvčí.

Poškozená společnost bude nyní požadovat "odškodné". "Akcenta CZ podává trestní oznámení za poškozování dobrého jména na banky, které se nadále snaží systematicky skandalizovat naši společnost, naposledy tím, že zpochybňují poskytování našich služeb slovenským klientům," uvedla pro ČTK.

Výši škody nyní vypočítává nezávislá auditorská firma. Podle Akcenty se jedná o stovky milionů korun a ztrátu tisíců klientů.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu o pokutě je nepravomocné a je možné se proti němu do 15 dnů odvolat.