ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Nejlevnější pivo má Jižní Afrika, v muslimských zemích stojí i několik stovek

  • 22
Americká finanční společnost Expensivity zmapovala ceny a spotřebu piva prodávaného v obalech ve zhruba pěti desítkách zemí napříč kontinenty. Úplně nejdražší je v Kataru, naopak nejlevnější piva nabízí Jihoafrická republika. Česko je přeborníkem ve spotřebě.

Celosvětová studie vychází z cen piva v láhvích o objemu 330 ml a zaměřuje se na nejznámější světové značky, aby bylo ceny možné srovnávat globálně. 

„Vzhledem k tomu, že průzkum probíhal v lednu letošního roku, zaměřil se na ceny piv v láhvích či plechovkách. Nesrovnávaly se ceny čepovaných piv v restauracích či hotelech, a to vzhledem k probíhajícím opatřením a uzávěrám,“ upřesňuje Luke Doyle z marketingového týmu společnosti Expensivity. 

Zdroj: Expensivity (průměrná cena, počítána z cen v supermarketech a hotelích)

Podle průzkumu se nejdražší pivo na světě prodává v katarském hlavním městě Dauhá. Třetinka tady stojí 11,26 dolaru (247 Kč). Na tuto cenovou hranici se pivo v Kataru vyšplhalo již před dvěma lety, když tamní vláda zavedla stoprocentní daň z dovozu alkoholu. Takzvaná daň z hříchu se týká i tabákových výrobků, hazardních her či dalších produktů poškozujících zdraví nebo životní prostředí. 

Na druhém místě se v cenovém srovnání umístilo hlavní město Jordánska Ammán, za nímž následuje Peking. Čínská metropole však vykazuje výrazný rozdíl mezi průměrnou cenou piva prodávaného v supermarketech (1,81 dolaru) a nabízeného v hotelech (13,61 dolaru).

Za nejlevnějším pivem je pak potřeba zamířit do jižní Afriky. Ve třech městech Jihoafrické republiky – Pretorii, Bloemfonteinu a Kapském Městě – se cena piva průměrně pohybuje okolo 1,68 dolarů (37 korun). Tedy téměř sedmkrát levněji než v Kataru. Co se týče cen piva prodávaného pouze v supermarketech, nejlevněji vychází italské (0,58 dolaru) a polské obchody (0,62 dolaru). 

Covid bude dál zvedat ceny zboží. Zdraží nejen elektronika a pivo

Studie mapovala v jednotlivých zemích také průměrnou roční útratu za pivo a jeho spotřebu. Obě jsou nejnižší na Haiti, v hlavním městě Port-au-Prince vypijí obyvatelé v průměru čtyři piva ročně a utratí za ně zhruba deset dolarů.

Na opačném konci žebříčku se podle útrat umístila kolébka pivní kultury Německo. Každý Němec zaplatí v průměru za pivo téměř dva tisíce dolarů ročně (44 tisíc korun) a spotřebuje jich 411. Německá spotřeba je druhá nejvyšší na světě, předčí ji pouze ta česká.

Tržby z prodeje piva v tuzemsku rok od roku rostou. „Maloobchodní prodeje piva a pivních nápojů dosáhly v roce 2020 rekordních 22,9 miliardy korun a překonaly tak všechny dosavadní hodnoty. 

Maloobchodní tržby rostly meziročně o 10,5 procent, což představuje celkovou spotřebu 871 milionu litrů piva a pivních mixů,“ uvádí analytik Michal Elšík z výzkumné agentury Nielsen.