Meghan Markle a princ Harry (Londýn, 23. dubna 2018)

Meghan Markle a princ Harry (Londýn, 23. dubna 2018) | foto: Reuters

Účet za královskou svatbu se vyšplhá k miliardě. Nejdražší je bezpečnost

  • 42
Svatební pohoštění, šaty a výzdobu si královská rodina zaplatí sama. Nejvíc peněz však padne na zajištění bezpečnosti. Hrozba terorismu je vysoká, riziko útoku zvyšuje také ženichovo vojenské angažmá v Afghánistánu a rasové hrozby namířené proti nevěstě, která pochází ze smíšeného páru.

Už tuto sobotu se princ Harry v kapli svatého Jiří na hradě Windsor západně od Londýna ožení s americkou herečkou Meghan Marklovou. Náklady na svatbu se podle serveru Business Insider odhadují na více než 32 milionů liber (927 milionů korun). Tedy tisíckrát víc, než na kolik vyjde průměrná svatba v USA nebo Velké Británii.

Jídlo, šaty, výzdobu a další obvyklé svatební položky zaplatí královská rodina. Převážnou část obří sumy - podle serveru Express to bude 24 milionů liber (693 milionů korun) - však bude stát zajištění bezpečnosti. Tuto položku zaplatí daňoví poplatníci.

Svatba Harryho staršího bratra Williama s Kate Middletonovou v roce 2011 přitom podle Expressu přišla Brity na 20 milionů liber (578 milionů korun). Náklady zahrnovaly účast pěti tisíc policistů, ostřelovačů na střechách, tajné policisty mísící se s davem gratuantů a náklady na vyhledávání případných výbušnin nastražených v kanálech, na veřejném osvětlení a semaforech.

Nyní bude zajištění bezpečnosti dražší. Hrozba terorismu totiž vzrostla, riziko útoku zvyšuje také ženichovo vojenské angažmá v Afghánistánu a rasové hrozby namířené proti nevěstě, která pochází ze smíšeného páru. Budoucí novomanželé po obřadu navíc plánují veřejnou jízdu po ulicích Windsoru v délce přes tři kilometry, aby se mohli pozdravit se svými fanoušky. I to přidělává práci týmu, který se stará o bezpečnost rodiny. 

Svatba však přitáhne mnoho turistů, jejichž útraty část veřejných výdajů vykompenzují. Podle některých odhadů dokonce svatba díky prodejům upomínkových předmětů, zvýšenému turistickému ruchu a celkové pozornosti britskou ekonomiku „nakopne“.

Svatba prince Harryho a Meghan Markle je pro království dobrý byznys

List Independent si v této souvislosti klade otázku, na kolik vlastně Brity provoz monarchie přijde a jestli tato „podpora“ královské rodiny stojí za to. 

Z fondu, z něhož se platí oficiální výdaje monarchie, se v období 2016 až 2017 vyčerpalo 42,8 milionu liber (1,2 miliardy korun). Na období 2017 až 2018 se tato částka navýšila na 76 milionů liber (2,2 miliardy korun), zejména kvůli rekonstrukci Buckinghamského paláce, kde sídlí královna.

Zastánci monarchie poukazují na to, že každého Brita stojí provoz království pouhou libru ročně. V tom však nejsou zahrnuty výdaje na zajištění bezpečnosti rodiny. Ty podle jedné republikánské nátlakové skupiny dosahují dalších sta milionů liber (2,9 miliardy korun) ročně. Celkové veřejné výdaje na provoz monarchie pak aktuálně dosahují roční sumy 350 milionů liber (10,1 miliardy korun).

Královna, její syn princ Charles a další členové královské rodiny mají také své soukromé příjmy, které pocházejí z vlastnictví pozemků a finančního majetku.

Královská svatba Harryho a Meghan

Královská svatba prince Harryho a Meghan Markle se uskuteční v poledne 19. května 2018 v kapli sv. Jiří na hradě Windsor západně od Londýna. Pár se zasnoubil v listopadu 2017 po osmnáctiměsíčním vztahu. Svědkem bude princův starší bratr princ William, kterému Harry před sedmi lety svědčil na svatbě s Kate Middletonovou.


Britská královská rodina