Japonský premiér Šinzo Abé sem pozval na sushi amerického prezidenta Baracka...

Japonský premiér Šinzo Abé sem pozval na sushi amerického prezidenta Baracka Obamu. (23. dubna 2014) | foto: Profimedia.cz

Nejslavnější sushi restaurace světa přišla o hvězdy, už neslouží veřejnosti

  • 23
Tokijská restaurace s nejlepším sushi na světě se už nemůže chlubit svými třemi michelinskými hvězdami. Podnik si ocenění podle michelinského průvodce nezaslouží, neboť již nepřijímá rezervace veřejnosti. Exkluzivní podnik, kde jedl Barack Obama, Drew Barrymore nebo Katy Perry, pojme jen deset hostů a jeho čtyřiadevadesátiletý majitel je živoucí legendou.

Když v úterý představoval michelinský průvodce své nové tokijské vydání, slavná restaurace Sukiyabashi Jiro se už na jeho seznamu neobjevila. Přitom už od roku 2007, kdy vyšla první tokijská edice světoznámého gastronomického průvodce, byla každoročně hrdým držitelem tří hvězd. To se však po dvanácti letech změní.

„Všimli jsme si, že Sukiyabashi Jiro už nadále nepřijímá rezervace z řad široké veřejnosti, a to je to v rozporu s našimi pravidly. Proto na ocenění nemá právo,“ řekla tisková mluvčí Michelinského průvodce. 

„Ne snad že by si restaurace hvězdy nezasloužila, ale v našem průvodci ji zkrátka nemůžeme nadále z principu uvádět. My hodnotíme jen takové podniky, kde se může jít najíst každý člověk,“ dodává mluvčí michelinského průvodce.

Čtyřiadevadesátiletý majitel podniku Jiro Ono má v japonské gastronomii téměř legendární postavení. Slavný šéfkuchař založil restauraci v roce 1965, od té doby se tu najedli například herec Hugh Jackman, zpěvačka Katy Perry, Arnold Schwarzenegger, Leonardo DiCaprio nebo nebo bývalý prezident Spojených států Barack Obama. Celebrity se předhánějí, kdo si s mistrem udělá selfie, odchází odtud s nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. 

I přes svůj vysoký věk Jiro stále v restauraci, která podává výhradně sushi, pracuje. Pomáhá mu jeho nejstarší syn Yoshikazu. Mladší syn spravuje pobočku restaurace, která je ještě pořád dostupná veřejnosti a pyšní se dvěma michelinskými hvězdami.

Starší syn Yoshikazu vzbudil v západním světě kontroverze, když například v rozhovoru pro Wall Street Journal v roce 2011 prohlásil, že ženy nikdy nemohou dělat tak dobré sushi jako muži kvůli menstruačním cyklům, které ovlivňují jejich chuťové buňky.

V Japonsku ale zdaleka nejde o ojedinělý názor, právě naopak! V zemi vycházejícího slunce se například říká, že ruce žen jsou příliš teplé na to, aby mohly sushi správně zpracovat. V Sukiyabashi Jiro tak proto nepracuje jediná kuchařka.

Tokio jako ráj labužníků

Už v roce 2007 bylo těžké udělat si do restaurace rezervaci, podnik má totiž jenom deset míst k sezení. Do Sukiyabashi Jiro se tak dostanou jenom stálí zákazníci, ti, kteří mají v podniku známost, nebo šťastlivci, kteří si místo zarezervuji díky ubytování ve spřízněném luxusním hotelu. Na webových stránkách podnik uvádí, že „v současné době dochází k potížím při přijímání rezervací“.

I ceny odpovídají věhlasu restaurace. Výběr šéfkuchaře stojí prominentní návštěvníky v přepočtu 8 486 korun.

Michelinský průvodce pro rok 2020 staví Tokio na výsluní. Píše o něm jako o hlavním městě gastronomie. Už přes dvě stovky tokijských restaurací získalo michelinské hvězdy, v žádném jiném městě tolik podniků oceněno nebylo. Navíc jedenáct z nich získalo ocenění s plným počtem hvězd a tři dostaly tři hvězdy už po třinácté za sebou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz