Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.

Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe. | foto: www.probio.cz

Quinoa, kiwicha nebo camu camu. Superpotravinám hrozí zhoršení kvality

  • 4
Pro řadu lidí znějí názvy jako camu camu, kiwicha, nebo calafate pořád hodně exoticky, ovšem původní obyvatelstvo od vrcholků And po hlubiny amazonské džungle tyto potraviny dobře znají. A oblíbené složky zdravé výživy už si během posledních let získaly mezinárodní popularitu. Je ovšem otázkou, zda se nebude jejich kvalita v budoucnu zhoršovat.

Řada plodin z náhorní plošiny Altiplano v srdci horského masivu And, která je jedním z nejvýše položených obydlených regionů na světě, je bohatá na antioxidanty, vitaminy, aminokyseliny, minerály a vlákninu. Quinoa (merlík chilský), kiwicha (laskavec ocasatý), kaniwa (merlík bledý), kořeny manioku a bobule calafate (dřišťál) a keříku myrta ugni jsou tak podle expertů nadějí pro boj proti kardiovaskulárním nemocem, obezitě nebo rakovině.

Tyto superpotraviny se staly pro andský potravinářský průmysl zlatým dolem: v letech 2011 až 2015 se jejich nabídka ztrojnásobila. A export neustále roste. Peruánské quinoy, zlatých zrnek And, která už pěstovali Inkové, se vyvezlo v roce 2017 čtyřikrát více než v roce 2012, za 124 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). Export ořechů sacha inchi, které jsou bohaté na mastné kyseliny, se loni více než zdvojnásobil. Výrazně vzrostl i export lukumy, ovoce s vysokým obsahem vitaminů.

10 superpotravin, díky kterým tělu dodáte vše potřebné

Avšak světový úspěch těchto produktů, které budí nadšení u gurmetů, vegetariánů a nutričních poradců, má nepříjemné důsledky: aby producenti vyhověli poptávce, zvyšují objem produkce. Vlastnosti těchto superpotravin se tak mohou zhoršovat, a to kvůli nevyhovující půdě nebo při procesu transformace, kterým procházejí, aby mohly přijít do obchodů. 

Především quinoa je při zpracování vystavena vysokým teplotám. Quinoa pochází původně z bolivijské a peruánské plošiny Altiplano, ale dnes se rovněž pěstuje ve Spojených státech, v Nizozemsku, v Indii nebo v Číně. Mimo své původní prostředí však mohou tato zrnka ztratit část svých nutričních vlastností, zdůrazňuje Ritva Repová ze zemědělské univerzity La Molina v Limě, která napsala o quinoe několik knih.

Další superpotraviny z And, jako je kiwicha, která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, a kaniwa, která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha, by se v budoucnu mohly setkat s podobným problémem snížení kvality.

České superpotraviny. Levnější a bližší naší chuti i tělu

Jestliže si superpotraviny získaly takovou oblibu, je to pro jejich zdravotní účinky. Experti se shodují, že tyto bobule, ovoce a zrnka bohatá na vitaminy mohou pomáhat předcházet nepřenosným chronickým chorobám, jako je cukrovka, nebo oddalovat jejich propuknutí.

Koláče, energetické nápoje, těstoviny... Kolem superpotravin, jako je maca známá jako viagra Inků, amazonské ovoce camu camu, které obsahuje tolik vitaminu C jako 60 pomerančů, vznikl celý průmysl.

A v metropolích Peru, Chile a Bolívie si tyto superpotraviny našly své čestné místo v mnoha restauracích, z nichž řada patří ke gastronomické špičce, jako je Borago v Santiagu de Chile, Amaz v Limě nebo Gustu v La Pazu.

,