Magnetem pro investice je Berlín, který už zastínil i Londýn.

Magnetem pro investice je Berlín, který už zastínil i Londýn. | foto: Archiv Roman Sterly

Peníze pro startupy tečou do Evropy. Je levnější než Amerika

  • 1
Zámořští investoři začínají vyhledávat evropské projekty. Startupy v Berlíně, Londýně, Paříži a Stockholmu jsou totiž levnější než v Silicon Valley. Velké firmy typu Microsoft a Salesforce mohou získat technické talenty a nové nápady levněji než doma. Investory v tomto směru nejvíce láká německá metropole.

Společnosti Salesforce, Microsoft, Intel, ale i Google začínají investovat v západní Evropě. Podporují projekty, které se zaměřují na tvorbu mobilních aplikací, cestování i vývoj softwaru. „Nikdy jsem nezažil, že by lepší inovativní nápady přicházely z Evropy,” řekl John Somorjai z Salesforce Ventures pro agenturu Bloomerg. A dodává: „Když sem teď přijedu, mám plný diář schůzek se zajímavými firmami.“

„Ve většině případů je nákup společnosti v západní Evropě levnější než v Bay Area,” potvrzuje Yair Snir z Microsoftu.

Investoři nalili do evropských startupů v prvních třech čtvrtletích tohoto roku už deset miliard dolarů. Pro Američany jsou evropské projekty cenově zajímavé.

Nejvíce investic jde do Berlína

Magnetem pro investice je Berlín, který už zastínil i Londýn. Investoři vložili do německých startupů v prvním pololetí letošního roku 1,93 miliardy eur, což je třikrát více než v roce 2013. „Miluji nakupování společností v Evropě,” říká Somorjai z Salesforce Ventures. „Máme fantastické úspěchy se všemi firmami, které jsme na evropském kontinentu koupili.“

V květnu Somorjai najal prvního risk investora Alexe Kayyala, který pracoval v londýnské firmě Hermes Growth Partners. Od té doby mají podíl v CartoDB, který sdružuje vývojáře data-mappingu v Madridu. Mezi jejich klienty patří i Twitter. Investovali i do Cloud 9, který vznikl v Amsterdamu a pomáhá softwarovým vývojářům spolupracovat v cloudu.

Google Ventures, který vyčlenil na evropské akvizice 125 milionů dolarů, investoval do několika dalších firem: hudebního vydavatelství Kobalt nebo Oxford Sciences Innovation, dceřiné společnosti slavné britské univerzity.

Intel Capital finančně podpořil finskou databázi MariaDB a švédský projekt iZettle, který vyvíjí mobilní platební aplikace. Sequoia investovala do skotského vyhledávače letenek Skyscanner a švédské platební společnosti Klarna.