Sriracha

Sriracha | foto: Steven DepoloCreative Commons

Hodného nepálí, ale co výbuchy? Explodující Sriracha děsí Australany

  • 47
Australské a novozélandské obchodní řetězce omezují prodej pálivé omáčky Sriracha. V poslední době se totiž začala šířit panika, že lahve s omáčkou po otevření vybuchují.

Podle Úřadu potravinových norem pro Austrálii a Nový Zéland (FSANZ) je hlavním problémem kyselina mléčná, která zapříčiňuje nafukování lahve a kvašení obsahu. FSANZ na svém webu přímo varuje před nebezpečím výbuchu, uvedla britská stanice BBC

Produkt je plošně prodáván v supermarketech a asijských obchodech po celé Austrálii i na Novém Zélandu. Omáčka z chilli, octa a česneku je celosvětově velmi populární a často je označována jako „hipsterské tabasco“.

Z prodeje by měly být staženy lahve o velikost 502 a 828 ml s datem spotřeby před březnem 2021. „Rozhodně neotevírejte lahve, které vám přijdou nafouknuté, vraťte je prodejci a nebojte si říct o vrácení plné částky,“ uvádí FSANZ na svých stránkách. K navrácení produktu zpět do obchodů byli minulý měsíc ze stejných důvodů vybízeni i Irové.

V Irsku se na produkt začalo upozorňovat z důvodu „nebezpečí exploze obsahu po otevření lahve a následnému možnému podráždění kůže či očí“.

V průběhu roku se omáčka dostala na titulní strany novin hned několikrát. V říjnu byli v Austrálii v souvislosti se Srirachou zatčeni čtyři muži, kteří v lahvích pašovali 400 kilo pervitinu. Upoutala pozornost i v dubnu, kdy si obyvatelé z okolí výrobní továrny stěžovali na nesnesitelný zápach a výrobce byl během 90 dní nucen změnit recepturu a zápach eliminovat.