Pink Star. Prodej Růžové hvězdy letos v dubnu překonal výší částky 71 milionů...

Pink Star. Prodej Růžové hvězdy letos v dubnu překonal výší částky 71 milionů dolarů, což je v přepočtu 1,823 miliardy korun, všechny dosavadní rekordy. Úspěchem se může chlubit hongkongská pobočka aukční síně Sotheby's. Drahokam, jenž je dnes ozdobou prstenu, vytěžila v roce 1999 společnost De Beers, která ho nechala v roce 2003 vybrousit do dnešní podoby. | foto: Sotheby´s

Když kámen, tak růžový. Aukční síně hlásí rekordní výsledky trhu se šperky

  • 0
Dvě nejznámější světové aukční síně Sotheby’s a Christie’s vydražily v roce 2017 šperky za 1,1 miliardy dolarů (22,7 miliardy korun). Obě společnosti zaznamenaly nové rekordní částky za prodeje růžových diamantů.

Hongkongská pobočka aukční síně Sotheby’s vydražila v roce 2017 růžový diamant Pink Star za rekordní částku, která překonala 71 milionů dolarů, což při tehdejším kurzu představovalo 1,8 miliard korun. „Růžová hvězda“ se tak stala nejdražším vydraženým drahokamem na světě.

Výrazný úspěch zaznamenal loni i další renomovaný aukční dům, Christie’s. Prodejem 14,93karátového drahokamu Pink Promise za necelých 32 milionů dolarů, 686 milionů korun při tehdejším kurzu, posunul nejvyšší prodejní cenu za jeden karát růžového diamantu. Oba vydražené klenoty byly zasazeny v investičních prstenech.

„Rok 2017 byl ve znamení rostoucího zájmu o investiční šperky s výjimečnými kameny. Nejvíce medializované byly prodeje klenotů s unikátními barevnými diamanty, zejména pak s růžovými, kterých se ročně na celém světě vytěží jen několik stovek, a bývají proto zamluvené ještě před svým vytěžením,“ říká Alojz Ryšavý ze klenotnictví ALO diamonds.

Diamanty se vzácným barevným odstínem, růžovým, žlutým či modrým, jsou zpravidla cennější než čiré. Podle statistiky Fancy Color Diamond Index vzrostly ceny růžových diamantů v rozmezí let 2009 až 2017 o 180 procent, žluté se zhodnotily o 90 procent a modré o 70 procent.