Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokojské ve Španělsku bojují proti hotelům. Ty raději najímají uklízečky

Turisté, kteří si bookují hotel ve Španělsku, budou mít již brzy možnost vybírat nejenom mezi pokojem s nejlepším výhledem na moře anebo hotelem s největším bazénem, ale také podle toho, jak jsou jeho zaměstnanci spokojeni se svou prací.
Letecký pohled na lidmi zaplněné pláže oblíbeného španělského letoviska...

Letecký pohled na lidmi zaplněné pláže oblíbeného španělského letoviska Benidorm (15. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Španělská organizace pokojských Las Kellys bojuje proti trendu hotelů najímat svoje pracovní síly u agentur a ženám pak platit co nejméně. Proto nyní přichází s aplikací, díky níž hosté tuto odvrácenou tvář hotelů uvidí i ohodnotí. S informací přišel britský deník The Guardian.

Organizace pokojských se již v minulosti snažila kritérium, kdy by host hotelu hodnotil i pracovní podmínky jeho zaměstnanců, doporučit ubytovacím platformám, jako je Booking.com nebo TripAdvisor, ale nesetkala se s úspěchem. 

Teprve minulý týden však uspěla s hromadně financovanou tzv. cowdfundingovou kampaní a podařilo se jí shromáždit minimální částku 60 000 eur (1,5 milionu Kč) na start internetových stránek a mobilní aplikace, které by na realitu španělských hotelových zařízení poukázala. Nyní má Las Kelys za cíl získat 90 000 eur (2,2 milionu Kč).

Dovolená ve Španělsku. Granadu zdobí maurský palác i vášnivé flamenco

„Chceme odstartovat novou éru turismu, v níž budou pracovní podmínky zaměstnanců a lidskost konečně povýšeny nad ekonomické zájmy,“ říká Vania Aranaová, mluvčí organizace Las Kelys. 

Aby hotel dosáhl kritérií požadovaných organizací, musí respektovat španělskou dohodu o platech a podmínkách, souznít se zdravotními a bezpečnostními předpisy, dodržovat politiku rovných platů a zaměstnávat zdravotně znevýhodněné osoby, stejně tak jako mít zaměstnané vlastní pokojské.

Hnutí španělských pokojských sílí

Las Kelys nese svoje jméno podle španělského výrazu las que limpian, to znamená ženy, které uklízejí. Začala svoji činnost nejprve na WhatsAppu v roce 2014, členky této platformy následně založily asociaci v roce 2016. Poté, co byly španělské odbory hluché k jejich výtkám týkajícím se pracovních podmínek, barcelonská asociace založila vlastní odborovou organizaci. 

Její odnože nyní fungují ve všech velkých španělských městech, ale také na Baleárech i Kanárských ostrovech, například i v oblíbené dovolenkové destinaci Benidorm.

Hnutí španělských pokojských získalo na síle ve chvíli, kdy hotely, a to zejména jejich nadnárodní řetězce, začaly pokojské outsourcovat u agentur. Právě pracovní podmínky a především výše platů takových zaměstnankyň jsou jedním z témat, které Las Kelys trápí nejvíce. 

Hotely je totiž u agentur najímají jako uklízečky a ty podle národní dohody o platech a podmínkách berou méně peněz než pokojské. Ještě donedávna přitom hotely najímaly pokojské jako plnohodnotné zaměstnance, což pracovnicím zaručovalo minimální měsíční mzdu ve výši 1 200 eur (30 tisíc Kč) za čtyřicetihodinový pracovní týden, stejně jako nemocenskou anebo výhody během mateřství.

Nejklikanější dovolenkovou destinací je Španělsko. I mezi českými turisty

Zatímco plat i pracovní podmínky outsorcovaných zaměstnankyň se mohou zdát stejné jako gáže pokojských, je v tom malý háček. „Takové ženy se ve smlouvách totiž zavazují ke konkrétnímu počtu uklizených pokojů za šestihodinovou směnu. Ve skutečnosti se ale takový počet blíží 25 až 30 pokojům, což není v silách člověka,“ říká Aranaová.

Výsledkem je podle ní to, že aby najaté uklízečky danou kvótu splnily, musí pracovat přesčas, jenže ten už jim nikdo neproplatí. Nakonec tak dostávají o tři až čtyři eura méně, než je minimální mzda. Když kvótu uklizených pokojů nesplní, propustí je.

„Pandemie, která způsobila, že se hotely musely zavírat, přinesla těmto ženám nejistou pracovní situaci. V mnoha případech se agentury zabývající se outsourcovanou prací neobtěžovaly proplatit těmto lidem ani dovolenou a jednoduše s nimi rozvázaly spolupráci,“ řekla Aranaová.

„Bez práce i bez výhledu do budoucna v létě zůstalo ve Španělsku na 16 000 pracovnic, které hotely najímaly pouze na smlouvu o provedení práce. Tyto ženy přežily pouze prostřednictvím potravinových bank, charity a církve. Vláda jim sice nabídla pouze jednorázovou kompenzaci ve výši 1 000 eur (25 tisíc Kč), jenže na tu měly nárok pouze v případě, že vydělávaly méně než 400 eur (10 tisíc Kč) měsíčně,“ dodává mluvčí Las Kelys.

Nyní, když hotely znovu otevírají, je situace podle ní ještě horší. „Přišla za námi žena, které hotel vyplácel 39 eur (přibližně 1 000 Kč) za více než osmihodinovou směnu. Když v managementu řekla, že si bude na podmínky stěžovat u nás, vyhodili ji,“ říká mluvčí Las Kelys. 

Dalším trikem hotelů je podle Aranaové zaměstnávat ženy na dvoutýdenní zkoušku. „Když doba uplyne, uklízečku nemilosrdně vyhodí bez výplaty,“ komentuje Aranaová. 

I když má organizace pokojských Las Kelys ve svých řadách i Španělky, většina jejích členek jsou migrantky. Většinou z Latinské Ameriky a východní Evropy i Afriky. „Máme tu mnoho Afričanek,“ říká Aranaová. Hotely je najímají proto, že většinou umí anglicky. Vybírají si podle ní především svobodné matky, protože ty je nejsnadnější využívat.

Turistům vadí kokrhání a hýkání. Komu se to nelíbí, ať nejezdí, zní z venkova

Zatímco technický tým Las Kelys bude s přípravou nových stránek i aplikace hotov nejpozději ke konci roku, organizace pokojských nyní oslovuje jednotlivé hotely a zjišťuje, jestli budou ochotny poskytovat ubytovat ubytování za pomoci jejich nástroje. 

„Turistům bych řekla, že jestli hledají ubytování, měli by se poohlédnout po takovém, kde panují lidské pracovní podmínky a měli by myslet na to, že zaměstnance může někdo snadno využívat,“ říká Aranaová. 

„Jediné, co španělským pokojským outsorcing hotelů přinesl, je nespokojenost, frustrace a sociální i ekonomická chudoba,“ uzavírá podle The Guardianu mluvčí organizace španělských pokojských.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...