Zapomeňte na Picassa. Sotheby’s bude poprvé v historii dražit tenisky

  • 4
Newyorská aukční síň Sotheby’s oznámila, že chystá dražbu sportovní obuvi. Stane se tak poprvé v její historii. Zájemci se v ní budou přetahovat o sto párů té nejslavnější a sběratelsky nejžádanější obuvi světa včetně úplně prvních běžeckých bot značky Nike. Jejich dražební cena je stanovena na 160 000 dolarů, tedy v přepočtu přes tři a půl milionu korun.

Sotheby’s se během pořádání aukce spojila se značkou Stadium Goods, která se na prodej sportovní obuvi specializuje.

Nejcennější položkou její chystané newyorské dražby budou bezesporu boty Nike „Moon Shoe“ z roku 1972. Bylo jich ručně vyrobeno pouhých dvanáct párů a jejich design navrhl spoluzakladatel značky a slavný běžecký trenér univerzity v Oregonu Bill Bowerman. Byly vyrobeny pro běžce při příležitosti XX. Letních olympijských her v Mnichově v roce 1972.

Do dražby rovněž půjdou dvě limitovaná edice futuristické obuvi značky Nike, kterou na nohou nosil Michael J. Fox v pokračování slavného filmu Zpátky do budoucnosti (1989). Verze bot z roku 2016 má například systém samozavazování a jejich dražební cena je stanovena na částku 50 000 až 70 000 dolarů (1,1 milonu až 1,6 milionu korun)

„Dlouho jsme debatovali o tom, že současná generace sportovní obuv považuje za součást luxusní módy a spolupráce renomovaných sportovních značek se slavnou aukční síní je toho jenom důkazem,“ říká John McPheters, zakladatel značky Stadium Goods.

V nabídce specializovaného online portálu, který se rozběhne 23. července, budou kromě bot značky Nike také nejžádanější modely tenisek od Adidas či žádaná obuv kolekce Yeezy od rappera Kayna Westa.

„Aukce je důkazem toho, že umění, kultura a móda se mohou prolínat a pro naši aukční síň je událost dalším krokem do světa luxusního zboží,“ řekl Noah Wunsch, šéf internetového obchodu značky Sotheby’s.

Až do 23. července 2019 bude všechna dražená obuv k vidění v sídle aukční síně Sotheby’s v New Yorku na York Avenue. 

Co se týče nejvyšší částky, za kterou kdy byla vydražena sportovní obuv, rekord drží tenisky značky Converse podepsané Michalem Jordanem, ve kterých basketbalista hrál finále olympijských her v Los Angeles v roce 1984. V roce 2017 byly vydraženy za 190 373 amerických dolarů, v přepočtu za 4,3 milionu korun.