Americký prezident George Bush po oznámení, že Sněmovna reprezentantů

Americký prezident George Bush po oznámení, že Sněmovna reprezentantů neposkytne injekci 700 miliard dolarů k vyřešení současné krize | foto: Reuters

Sněmovna reprezentantů odmítla plán na záchranu americké ekonomiky

  • 1036
Plán, který měl pomoci americkým bankám z krize, nečekaně ztroskotal. Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu odmítla injekci ve výši 700 miliard dolarů, která měla postavit finanční systém na nohy. Pro plán hlasovalo zhruba 60 procent demokratů, ale méně než třetina republikánů. Americká burza se propadla nejvíc za 20 let.

Pro schválení plánu Bushovy administrativy bylo potřeba 218 hlasů. Ale pro návrh, jehož odsouhlasení mělo být po víkendovém vyjednávacím maratonu rychlou záležitostí, se nakonec vyslovilo jen 205 zákonodárců, 228 jich bylo proti.

Injekce ve výši 700 miliard dolarů, což je víc, než stojí válka v Iráku, měla být největší pomocí americké vlády od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Bush je zklamán
Bílý dům okamžitě prohlásil, že země čelí vážné krizi a prezident George Bush hodlá kontaktovat předsedy obou komor Kongresu. Po svém mluvčím Tonym Frattovi vzkázal, že je velmi zklamán. Už v pátek totiž slíbil, že Kongres legislativu v nějaké podobě přijme. Dnes má vystoupit s dalším prohlášením.

Vláda měla postupně uvolnit 700 miliard dolarů (téměř 12 bilionů Kč) na odkup rizikových aktiv finančních ústavů a stabilizovat tím trhy. Plán zároveň myslel i na občany, kteří jsou zatížení hypotékami. Dlužníci podle něj neměli přijít o bydlení. - čtěte Proč je krize v Americe

Křištálová lupa Nezadlužíme vnoučata
Jednání o masivní podpoře amerického finančního systému provázely od počátku neshody mezi zákonodárci. Kritizovali jej především konzervativní republikáni. Těm se nelíbil hlavně masivní objem peněz, s nimiž se v plánu počítá.

"Tento návrh nám dává možnost vybrat si mezi zbankrotováním našich vnoučat a bankrotem pár těch velkých finančních institucí, co na Wall Streetu učinily špatná rozhodnutí," uvedl republikán John Culberson zastupující Texas.

Republikánům vadilo i to, že vláda až příliš zasahuje do fungování soukromých trhů. Podle michiganského republikána Thaddeuse McCottera znamenal předložený zákon volbu mezi krátkodobou ztrátou prosperity a dlouhodobou ztrátou ekonomické svobody.

Burzy míří ke dnu
Na negativní zprávu okamžitě reagovaly trhy. Burzovní index Dow Jones spadl o 6,9 procenta, index Nasdaq o 9,14 procenta. Dow Jones přišel během jediného dne o 777 bodů, což je nejvyšší bodová ztráta v historii. Investoři se nyní obávají, že finanční krize bude pokračovat.

DJIA
Vývoj indexu DJIA během 29. září. Zdroj: Bigcharts.com

Kongres zřejmě časem dostane na stůl jinou verzi státní pomoci, spekuluje CNN. To se ovšem může protáhnout a finanční trhy se ocitly v nejistotě. "Nemohu uvěřit, že se nedokázali shodnout na nějakém řešení. Říkalo se, že když zákon neprojde, bude to katastrofa. A on neprošel," řekl obchodník firmy Standard Life Stephen Berte.

Bush se mýlil, krize míří do Evropy
Prezident Bush ještě v pondělí ujišťoval spoluobčany, že se vynaložené peníze vrátí do jejich peněženek. - čtěte Bush uklidňuje Američany: Máme plán, peníze se vám vrátí

Hlasování zákonodárců následovalo po dalších pádech bank v USA i Evropě. Jako poslední v řadě amerických finančních domů skončila v pondělí banka Wachovia, kterou koupila Citigroup.

V Evropě musí vlády vypomoci bance Fortis, peněžnímu gigantu z Belgie. V Británii zase došlo na znárodnění ústavu Bradford & Bingley. Analytici se bojí, že odmítnutí Sněmovny reprezentantů současnou krizi ještě prohloubí.

Vše o bankovní krizi

, ,