Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Slováci chtěli více zdanit velké obchodní řetězce. Brusel jim to zatrhl

  • 27
Evropská komise (EK) pozastavila platnost mimořádného odvodu, který Slovensko od ledna letošního roku uvalilo hlavně na velké řetězce prodávající i potraviny. Novinářům to v úterý řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Zároveň ostře kritizovala EK za její rozhodnutí.

Slovensko zatížilo řetězce zvláštním odvodem ve výši 2,5 procenta z obratu sníženého o obrat některých prodejen kromě jiného v nejméně rozvinutých regionech země. Odvod se vztahuje na sítě, které mají prodejny alespoň v 15 procentech z celkového počtu 79 okresů na Slovensku a alespoň čtvrtinu z jejich obratu tvoří prodej potravin spotřebitelům. Stát očekával, že čistý výnos z odvodu dosáhne 87 milionů eur (2,2 miliardy korun) ročně.

Slovensko zdaní obchodní řetězce. Do rozpočtu odvedou miliardy navíc

„Dostali jsme informace, že na zvláštní odvod obchodních řetězců Evropská komise uvalila předběžné opatření. Účinnost zákona je pozastavena,“ uvedla Matečná.

Zatížení obchodních řetězců zvláštním odvodem navrhli a následně prosadili ve sněmovně poslanci nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Matečná, která ve vládě zastupuje právě SNS, kritizovala EK za její rozhodnutí.

„Jsem pobouřena, že EK použila vůči suverénnímu státu takovýto nástroj, který byl v EU využit jen několikrát, a to ještě proti členským zemím na východě EU. Jsem zhrozena, že EK si dovolí ponížit Národní radu a pod tlakem lobbistů takto zasáhne do národní legislativy,“ uvedla Matečná. Tvrdila rovněž, že v případech, kdy jde o běžné lidí, trvá komisi rozhodování dlouho a jako příklad uvedla otázku dvojí kvality potravin nebo nekalých obchodních praktik.

Letos v lednu stouply na Slovensku ceny potravin meziměsíčně o tři procenta, tedy nejrychleji za posledních 15 let. Zástupci slovenské vlády dříve ale odmítly, že důvodem zmíněného zdražení bylo uvalení mimořádného odvodu na řetězce.

VIDEO: Obchody mají vlastní rádia. Těmito triky zvyšují chuť k nákupu:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,