Daň na ovocná vína na Slovensku zdražila nápoje třikrát. Ilustrační snímek

Daň na ovocná vína na Slovensku zdražila nápoje třikrát. Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Slováci zrušili daň na ovocná vína. Měsíc po jejím zavedení

  • 81
Poslanci na Slovensku zrušili zdanění ovocných vín a medoviny, platné teprve od letošního ledna. Politici ustoupili nátlaku výrobců, kteří hrozili likvidací závodů. Spotřební daň zdražila jejich nápoje více než třikrát. Někteří už začali propouštět.

Informoval o tom slovenský server Sme.sk. Zákon zdražil ovocná vína, u nichž byla velkoobchodní cena 58 eurocentů za litr, o spotřební daň ve výši 1,35 eur na litr, tedy více než trojnásobně.

Výrobci se hlasitě ozvali a uspěli. Daň byla podle nich diskriminační, antiliberální a protievropská. Zřejmě si to začali myslet i poslanci z Národní rady SR, kteří dnes novelou zákona o rozpočtových pravidlech veřejné správy daň zrušili. Návrh podal poslanec Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ) Ján Goliana.

Producenti vín si stěžovali, že je daň likviduje. "Ovocné víno se okamžikem zavedení této spotřební daně stává neprodejným výrobkem. Žádnému výrobci se nemůže produkce vyplatit, takže musíme zavřít naše provozovny. Naším zaměstnancům v Krupině už jsme rozdali výpovědi a poslali je domů," uvedl koncem ledna na tiskové konferenci v Bratislavě výkonný ředitel společnosti Vinařské závody Krupina Štefan Trnka.

Vinaři navíc argumentovali, že pokud daň bude nadále platit, nepřinese do státního rozpočtu ani o cent navíc. Naopak by negativně dopadla na celý výrobní řetězec od pěstování ovoce přes výrobu až po maloobchod. Výrobci ovocných vín uváděli, že budou muset hledat zastání u orgánů Evropské unie, pokud se žádostí na zrušení daně neuspějí.