Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: AP

Nápoje s cukrem zkracují život. Ani sladidla nejsou zdravější, říká studie

  • 93
Konzumace dvou a víc sklenic uměle slazených nápojů denně zvyšuje riziko smrti v důsledku nemocí oběhového systému. Jedna a více sklenic denně nápoje slazeného cukrem pak zvyšuje počet úmrtí zapříčiněných chorobami zažívacího traktu, včetně jater, slepého střeva, slinivky a střev. S těmito zjištěními přišly závěry studie, které se zúčastnilo půl milionu Evropanů.

Výsledky výzkumu publikovaného v odborném magazínu JAMA Internal Medicine ukazují, že účastníci, kteří denně vypili dvě nebo víc sklenic slazených nápojů, byli vystaveni většímu riziku úmrtí v porovnání s těmi, kdo pili jednu sklenici a méně měsíčně.

Jedna z nejobsáhlejších studií svého druhu sledovala stravovací a pitný režim 451 743 mužů a žen v deseti evropských zemích (Británie, Dánsko, Francie, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko a Švédsko) v letech 1992 až 2000. Průměrný věk respondentů dosáhl 50,8 let a 71,1 procent účastníků výzkumu byly ženy, uvádí The Washington Post

Budeme hladovět kvůli změně klimatu, z jídla zmizí živiny, tvrdí OSN

„Účastníci studie, kteří pili slazené nápoje ve velké míře, se vyznačovali vysokým indexem tělesné hmotnosti BMI a mnoho z nich bylo zároveň kuřáky,“ říká Neil Murphy z Mezinárodní agentury výzkumu rakoviny (IARC). „Očistili jsme proto statistiky o vliv BMI, kuřáckých návyků a dalších faktorů zvyšujících riziko úmrtí, která by mohla naše výsledky zmást. Pojítko mezi zvýšenou úmrtností a pitím slazených nápojů ale zůstalo,“ doplnil.

„Výsledky této studie jsou významné,“ míní potravinová analytička Sarah Reinhardtová. „Posilují fakt, který na poli výživářství nikoho nepřekvapí: průmyslově zpracované jídlo nacpané umělými ingrediencemi nikdy zdraví nezlepší bez ohledu na to, jak málo je v nich cukru. Naše těla jsou chytřejší,“ doplnila.

Keri Petersonová, poradkyně mezinárodní Rady pro kontrolu kalorií (CCC), však namítá, že četné vědecké studie prokázaly, že sladila používaná v „light“ slazených nápojích jsou jedny z nejbezpečnějších a nejvíce prostudovaných v potravinovém systému. „Bezpečnost sladidel s málo nebo žádnými kaloriemi byla opakovaně potvrzena předními kontrolními a vládními úřady po celém světě,“ tvrdí.

Semafor pro limonády. Nové značení má jasně ukazovat výživové hodnoty

„Uznáváme, že vysvětlení souvislostí mezi uměle slazenými nápoji a zvýšeným rizikem úmrtí může v některých případech být způsobeno přechodem lidí s již zvýšenými zdravotními riziky – z důvodu nadváhy nebo počínající cukrovky – na uměle slazené nápoje s cílem snížit příjem kalorií a cukru,“ nevyloučil námitky Petersonové Neil Murphy.

Podle Americké kardiologické asociace (AHA) jsou slazené nápoje největším zdrojem přidaného cukru v současném stravování. Mluvčí Amerického sdružení nápojářů (ABA) Kevin Keane však poznamenává, že více než polovina koupených nápojů cukr neobsahuje.

Podle Setha Goldmana, šéfa společnosti Honest Tea vlastněné gigantem Coca-Cola, by výsledky studie měly popíchnout velké výrobce nápojů k uvedení alternativ. 

„Zákazník se vyvíjí. Pokud se nápojáři nezmění, přijdou o něj,“ míní.