(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Zákazníci trestají Volkswagen za emisní skandál. Škodovce ale zisk roste

  • 48
Škoda Auto ve třetím čtvrtletí zazářila. Její provozní zisk za tři čtvrtletí vzrostl o 28,3 procenta na 1,2 miliardy eur, tedy v přepočtu na 30,8 miliardy korun. Uvedla to mateřská společnost Volkswagen Group. Úspěchu Škodovky pomohl nový model Kodiaq. Čistý zisk koncernu však kvůli emisnímu skandálu meziročně klesl o více než polovinu.

Nový model Kodiaq se setkal s velmi pozitivním přijetím na trhu a významně se podílel na zvýšení prodeje. Škoda od ledna do konce září meziročně zvýšila prodej na 700 tisíc ze 606 tisíc vozů, uvedl Volkswagen.

Kodiaqa začala automobilka prodávat na začátku letošního roku. Do konce září firma dodala 61 100 těchto vozů. Cena automobilu začíná na necelých 700 tisících korunách.

Začátkem tohoto měsíce se v médiích objevily spekulace o přesunu části výroby z Česka do Německa. Zdroje automobilky agentuře Reuters řekly, že vedení a odbory Volkswagenu chtějí, aby se část produkce koncernové divize Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie. Podle vyjádření Volkswagenu ale koncern v současnosti žádné změny u své české značky Škoda Auto nechystá.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. V celém světě zaměstnává zhruba 25 900 lidí a působí na více než 100 trzích.

Volkswagen potrápil emisní skandál

Čistý zisk německého automobilového koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o více než polovinu na 1,14 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun). Oznámila to v pátek firma, jejíž součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Hospodářské výsledky podniku zasáhly náklady souvisejí s řešením emisního skandálu.

Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek nicméně vzrostl o 15 procent na 4,31 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters.