ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Matka zkrachovalé banky SVB vyhlásila bankrot, žádá ochranu před věřiteli

  • 0
Mateřská firma SVB Financial Group zkrachovalé americké banky Silicon Valley Bank vyhlásila bankrot. Požádala o soudní ochranu před věřiteli a zahájí reorganizaci.

Bankrot přichází krátce poté, co firma 13. března uvedla, že posoudí strategické alternativy pro své podnikání. Do režimu bankrotové ochrany není zahrnut majetek součástí SVB Securities a SVB Capital.

Americké úřady banku SVB uzavřely minulý týden. O víkendu převzaly kontrolu i nad finančním ústavem Signature Bank, což vyvolalo na finančních trzích obavy ohledně budoucího vývoje bankovního sektoru.

SVB půjčovala peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, takzvaným startupům. Hodnotu aktiv a závazků vyčíslila až na deset miliard dolarů, likviditu zhruba na 2,2 miliardy dolarů (bezmála 50 miliard korun). Na konci loňského roku měla aktiva za 209 miliard dolarů.

Akcie velkých amerických bank před zahájením dnešního obchodování v New Yorku ztrácely přes jedno procento. Regionální banky včetně PacWest Bancorp a First Republic Bank vykazovaly pokles o deset až 20 procent.

,