Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany pracujících

Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany pracujících | foto: Reuters

Kimova země nevzkvétá. Loni zažila největší ekonomický propad za 20 let

  • 84
Hrubý domácí produkt Severní Koreje se loni snížil o 3,5 procenta, což je nejhlubší propad za 20 let. Ekonomiku izolované země tvrdě zasáhly mezinárodní sankce a sucho. Loňský hospodářský propad byl nejhorší od roku 1997, kdy Severní Koreu postih hladomor. Tehdy se HDP snížil o 6,5 procenta, uvedla jihokorejská banka.

Průmyslová produkce, která se na výkonu hospodářství země podílí zhruba jednou třetinou, klesla o 8,5 procenta. To je nejprudší pokles od roku 1997. Tovární výroba zkolabovala, protože do Severní Koreje kvůli sankcím neproudí ropa ani jiné energetické zdroje. O 1,3 procenta se snížily výnosy ze zemědělství a o 4,4 procenta klesl stavební průmysl.

KLDR čaruje s rozpočtem jak Voldemort. Její lži drásaly i otrlé Sověty

Data v pátek zveřejnila jihokorejská centrální banka. KLDR údaje o svém HDP nezveřejňuje.

„Sankce byly v roce 2017 silnější než v roce 2016,“ uvedl zástupce jihokorejské centrální banky, kterého citovala agentura Reuters. Dodal, že se kvůli zákazu vývozu uhlí, oceli, ryb a textilních výrobků výrazně snížil objem zahraničního obchodu. Stanovit přesná čísla je prý obtížné, ale zákazy narušily průmyslovou výrobu.

...a bude hůř

Letošní rok bude podle jihokorejského profesora ekonomie ze Soulské národní univerzity, kterého citovala agentura Reuters, ještě mnohem horší. Skomírající obchod prý nejprve dopadne na vládní činitele a postupně zasáhne i černý trh. A nakonec se odrazí v nižších příjmech domácností a jejich spotřebě.

Celkový vývoz ze Severní Koreje spadl v roce 2017 o 37,2 procenta, což je nejprudší snížení od poklesu o 38,5 procenta v roce 1998, uvedla jihokorejská centrální banka.

Hrubý národní příjem na obyvatele činil v Severní Koreji loni 1,46 milionu wonů (zhruba 28 000 korun), což byly podle banky 4,4 procenta přijmu na hlavu v Jižní Koreji.