VIDEO: Sekta scientologů rozjela vlastní televizi. Chtějí se odhalit světu

  • 11
Kontroverzní americká církev má od pondělí svoje vlastní televizní vysílání. Scientologie, ke které se hlásí několik desítek tisíc lidí, proslula především kvůli kontroverzím, jež se s ní spojují. Mnozí bývalí členové popisují případy zneužívání či vydírání, jimž byli v minulosti vystaveni. Stoupenci církve jsou i hollywoodské celebrity.

„Je čas sdělit náš příběh.“ Těmito slovy komentovala spuštění televizního kanálu náboženská organizace na Twitteru. V programu je podle serveru CNBC šest originálních pořadů s názvy jako „Poznej scientologa“ nebo „Uvnitř scientologie.“ Pořady Scientology TV mají cílit na širší publikum než jen na členy hnutí. 

Za kanálem a jeho tvorbou stojí Scientology Media Productions, založená v květnu 2016 a sídlící v Hollywoodu. Vysílání televize je dostupné z webových stránek, prostřednictvím aplikace nebo služeb jako AppleTV či Google Chromecast. 

„Lidé jsou zvědaví. A my chceme vaše otázky zodpovědět. Protože cokoliv jste o nás slyšeli, tak pokud jste to neslyšeli od nás, mohu vás ujistit, že nejsme to, co očekáváte,“ prohlásil vůdce scientologické církve David Miscavige během prvního vysílacího večera nové stanice. „Hodně se o nás mluví. A my to chápeme,“ dodal.

Vedení televize však tvrdí, že nemá za cíl prostřednictvím vysílání lákat nové stoupence. „Nejsme tu kvůli tomu, abychom vám kázali, přesvědčovali vás nebo vás obraceli na víru. Ne. Prostě vám to chceme ukázat,“ uvedl Miscavige.

11.března 2018 v 13:55, příspěvek archivován: 13.března 2018 v 12:48

VIDEO: three, two, one...HELLO WORLD, and greetings from Scientology Media Productions in Hollywood, CA! It's TIME for us to tell OUR story... WELCOME to the SCIENTOLOGY NETWORK countdown to launch! https://t.co/PCPaaW9M7c

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

three, two, one...HELLO WORLD, and greetings from Scientology Media Productions in Hollywood, CA! It's TIME for us to tell OUR story... WELCOME to the SCIENTOLOGY NETWORK countdown to launch! https://t.co/PCPaaW9M7c

Deník Guardian uvádí, že církev dlouhodobě využívá televizi ve snaze přilákat nové členy. Letos již pošesté v řadě měla svou reklamu na americkém Super Bowlu, která má krom toho na serveru Youtube téměř tři miliony zhlédnutí.

Na své webové stránce se scientologie definuje jako „náboženství, které nabízí cestu vedoucí ke kompletnímu a nezpochybnitelnému porozumění duchovní povaze člověka a jeho vztahu k sobě samému, rodině, společnosti, lidstvu, všem formám života, materiálnímu světu, spirituálnímu světu a Nejvyšší bytosti“.

Chrám scientologů v Los Angeles.
Chrám scientologů v Los Angeles

Chrám scientologů v Los Angeles

Scientologická církev vznikla v padesátých letech ve Spojených státech a stojí na myšlenkách amerického spisovatele L. R. Hubbarda. Postupem času přerostla v náboženské hnutí, které v současnosti čítá několik desítek tisíc stoupenců. V řadách členů církve jsou i mnohé hollywoodské celebrity, například Tom Cruise nebo John Travolta.

Kontroverze a tajemství

Celosvětově je však hnutí známo především kvůli kauzám, které jsou s ním spojené. Server Quartz připomíná obvinění z fyzického a emocionálního zneužívání, vydírání, odposlouchávání, homofobie, obtěžování, cenzury, vynucených potratů či dokonce vraždy.

Jedním z největších kritiků scientologie je americká herečka Leah Remini, v České republice známá díky seriálu Dva z Queensu. Remini byla členkou církve přes třicet let. Když ji v roce 2013 opustila, popsala své zážitky v úspěšných memoárech. Natočila také dvě série seriálu, ve kterém zpovídá lidi, kteří po odchodu z církve zveřejnili své zkušenosti, jako například přehlížení sexuálního zneužívání. Scientologická církev reagovala ostrou kritikou herečky a spustila webovou stránku, na které na její seriál útočí.

Kontroverze a tajemství scientologů zkoumá i dokumentární film z produkce HBO s názvem Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (Odhaleno: scientologie a vězení víry). Prostřednictvím rozhovorů s bývalými i současnými členy církve odhaluje případy vykořisťování stoupenců nebo obviňuje církev z krádeže vládních dokumentů. 

,