Ženy v Saúdské Arábii mohou poprvé legálně usednout za volant. (24. 6. 2018)

Ženy v Saúdské Arábii mohou poprvé legálně usednout za volant. (24. 6. 2018) | foto: Reuters

Saúdské ženy poprvé sedají za volant. Ekonomika dostane nový impuls

  • 69
Do 24. června byla v Saúdské Arábii žena za volantem tabu. Tomu je konec. Po jednašedesáti letech pro ně přestal platit zákaz řízení. Krok je součástí změn, které mají transformovat ekonomiku země. Do budoucna nemá být už tolik závislá na výkonu mužů.

Saúdské ženy mohou slavit. Právě tuto neděli pro ně končí zákaz řízení, který platil od roku 1957.

Pro ženy je to malá revoluce a některé z nich už si ji začínají užívat. Když pětadvacetiletá Wafaa Mukhtarová poprvé viděla inzerát, že firma hledá ženu řidičku, myslela si, že je to vtip. Teď se však bankovní úřednice po nocích vzdělává, aby mohla zasednout za volant a stát se profesionální řidičkou.

Konec zákazu řízení probudilo v ženách odhodlání. Podle Enaam Gazi Al-Aswadové, která se stane první řidičkou společnosti Careem (místní obdoba Uberu), je reforma milníkem, který dá ženám nezávislost a svobodu pohybu. Více žen podle ní nyní půjde za svou vysněnou kariérou.

„Není to jen o rovnosti, ale o společném budování naší země,“ řekla CNBC a dodala: „Ženy a muži jsou si konečně rovni.“ Nová řidička místní taxi aplikace věří, že se během následujících deseti let razantně změní poměry v Saúdské Arábii. Ekonomové tvrdí, že však bude muset vzniknout řada nových pracovních míst.

Impulsem k reformě celé ekonomiky, která má učinit z ropné velmoci modernější ekonomiku, byl loňský výnos prince Muhammada bin Salmána. Cílem jeho programu s názvem Vize 2030 je ukončit během následující dekády závislost království na ropě. Černého zlata těží Saúdové nejvíc ze všech zemí na světě.

Aby se mohly utáhnout kohouty na ropných vrtech, potřebuje však ekonomika rozložit svůj záběr do více směrů. Právě ženy v tomto politicko-ekonomickém plánu hrají mnohem větší roli než dosud.

Bankéřky i letové dispečerky

V současnosti jen 22 procent žen v Saúdské Arábii pracuje. Do roku 2030 má jejich podíl stoupnout na třicet procent. Reformy mohou motivovat k práci především mladé ženy, které mají největší problémy ji sehnat.

CNN uvedla, že už loni v únoru přelomové reformy začaly měnit dlouho zažité pořádky. Saúdské ženy se brzy začnou více uplatňovat v letectví, automobilové dopravě, realitách, zábavě, maloobchodě i bankovnictví. V únoru obsadily ženy tři vrcholové posty ve financích, včetně vedení burzy. O několik měsíců později král nařídil revidovat zákony, které ženám ztěžují práci, cestování, podstupování medicínských procedur a studium na univerzitách bez povolení příbuzného muže nebo partnera. 

Nejsme chudinky, o svá práva bojujeme, říká básnířka ze Saúdské Arábie

Saúdskoarabská básnířka a novinářka Hissa Hilalová.

Například zmíněný startup Careem si podle listu The National vybral tři tisíce žen, které zaškolí na řidičky taxi. Firmě to může přinést novou klientelu žen, které dříve z popudu svých blízkých nesměly cestovat s muži. Těžit z nové situace mohou i prodejci automobilů.

Ženy se už teď stávají více finančně nezávislé, což se podle názorů z branže odrazí na větší poptávce po luxusních realitách. Také díky očekávané vyšší poptávce po pracovní síle se více uplatní v rychle rostoucích odvětvích. Jedním z nich je maloobchod, který má podle analýzy společnosti podle Alpen Capital růst z 110 miliard dolarů v roce 2016 na 141,5 miliardy v roce 2021. Obrovský boom také zažívá zábavní průmysl, který má do roku 2030 vytvořit nových 220 tisíc míst.

Konec zákazu řízení může mít podstatné ekonomické přínosy, které vládě pomohou zvýšit příjmy z privátního sektoru na 65 procent HDP, jak si předsevzala.

Stále na druhém místě

„Zrušení zákazu bude mít obrovský dopad na mnoho sektorů ekonomiky od automobilek k maloobchodní spotřebě až ke zvýšené produktivitě,“ uvedl pro CNN John Sfakianakis z výzkumného centra v Rijádu.

Podle něj bude přibývat práceschopných žen, ale zároveň budou více motivované, aby díky vlastnímu řidičskému oprávnění ušetřily za řidiče. Spousta žen se dosud spoléhala na dopravu pomocí taxi nebo svých blízkých, kteří je vozili do práce. Jejich zaměstnavatel je tak bude moci nyní lépe zaplatit, protože ušetří část nákladů, které investoval do jejich dopravy. Ze situace budou profitovat i firmy v odlehlých oblastech, které budou mít více zájemců, resp. zájemkyň o práci.

Podle Sfakianakise mohou rodiny, které dosud hradily ženám řidiče, ušetřit měsíčně v průměru 3 800 rijálů, tedy v přepočtu kolem 22 tisíc korun.

Saúdská Arábie má však před sebou ještě dlouhou cestu. Podle Světového ekonomického fóra je jednou z nejhorších zemí na světě, pokud jde o rovné příležitosti žen a mužů. Jestliže chce například žena podnikat, musí se za ni zaručit dva muži, jinak nezíská oprávnění k podnikání ani půjčku. Pracoviště jsou stále segregovaná, s odděleními zvlášť pro muže a pro ženy. Výjimkou jsou nemocnice, banky a lékařské univerzity.