Ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv

Ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv | foto: Reuters

Rusové zvažují odpověď na americké sankce, cena hliníku letí vzhůru

  • 52
Rusko by podle premiéra Dmitrije Medveděva mohlo odpovědět na nejnovější americké sankce omezením dovozu amerického zboží. Opatření namířená proti oligarchům blízkým Kremlu způsobila oslabení rublu a pád ruských akcií. Problémy ruského podniku Rusal pak vyhnaly nahoru cenu hliníku.

„Na našem trhu je docela hodně výrobků ze Spojených států. Nejde jen o vzpomínané akcie, ale i celou řadu jiného zboží, které se dováží na náš trh a které vyrábějí americké podniky,“ pohrozil Medveděv ve Státní dumě.

USA podle premiéra zvětšují snahu vyvíjet na Rusko nátlak, a to včetně sankcí zaváděných pod vymyšlenými záminkami. Moskva podle něj nevylučuje možnost obrátit se instituce mezinárodního trhu, aby se zabývaly snahou Američanů „potrestat Rusy“ a ovládnout takto trhy s použitím jiných metod než hospodářské soutěže.

„Odvetná opatření musí být důkladně promyšlena, aby nepoškodila nás samé, a musí být přiměřená. Nevylučuji, že budeme pečlivě zvažovat všechny aspekty naší spolupráce s USA,“ řekl Medveděv. „Snaží se nás čím dál tvrději dostat do finančního a hospodářského obklíčení. Nemůžeme na to nereagovat,“ dodal.

Medveděv je znám jako fanoušek výrobků americké společnosti Apple. V dobách, kdy na čtyři roky vystřídal v Kremlu Putina v roli prezidenta, býval často viděn s přístroji iPhone a iPad v ruce. Později byl sice obdarován chytrým mobilním telefonem ruské výroby, ale loni byl opět zachycen na fotkách s nejnovějším typem iPhonu, kterým si udělal „selfíčko“, poznamenala ruská redakce BBC.

Burzy odmítají ruský hliník, cena stoupá

V reakci na úterní rozhodnutí dvou největších burz neželezných kovů – Londýnské burzy neželezných kovů (LME) a CME Group, že propříště nebudou přijímat kov ruského hliníkárenského gigantu Rusal, který se ocitl na novém sankčním seznamu Spojených států, vzrostla cena hliníku na nejvyšší úroveň za tři měsíce.

Od pátku, kdy USA oznámily sankce, cena tohoto kovu vylétla o dvanáct procent, a to znamená největší vzestup od roku 2009. LME v úterý oznámila, že kov nebude od Rusalu přijímat od 17. dubna. Ruská firma v reakci uvedla, že situaci analyzuje a vyjádří se k ní co nejdříve.

Spotřebitelé hliníku po celém světě, od výrobců plechovek po automobilky, se obávají, že nebudou moci u Rusalu kupovat surovinu. Zákazníkům v USA už tak hliník zdražil poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa zavedla desetiprocentní cla na dovoz tohoto kovu.

Rusal je největším výrobcem hliníku mimo Čínu, jeho produkce v loňském roce činila zhruba 3,7 milionu tun, což představuje asi sedm procent světové výroby.

Výpadek Rusalu by na světovém trhu mohla nahradit světová jednička Čína. Hliník patří mezi čínská průmyslová odvětví, ve kterých nabídka překonává poptávku. Obchodní partneři Číny si stěžují, že čínské závody vyvážejí nadbytek své produkce za nepoctivě nízké ceny a ohrožují tak pracovní místa v USA a Evropě.

,