Neděle 25. února 2024, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. února 2024 Liliana

Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest

  19:32
Francouzští výrobci šampaňského se snaží zachovat typickou nakyslou a svěží chuť vyhledávaného moku. Používají k tomu různé cesty. Od vytváření zásob staršího vína, které novým ročníkům dodá to, co jim chybí, až po vědecké metody, jako je blokování mléčného kvašení.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve Francii | foto: www.faiyo.cz

Aby mělo šampaňské klasickou chuť, pro kterou ho vyhledávají milovníci šumivého vína po celém světě, potřebuje tato odrůda růst v hluboké vápenaté půdě a chladnějším podnebí. Jak tato tradiční francouzská specialita obstojí tváří v tvář klimatickým změnám? Například Antoine Malassagne, spolumajitel francouzského vinařství A.R. Lenoble, má o budoucnost svého šampaňského obavy.

Kvůli globálnímu oteplování keříky například dřív pučí, takže jsou pak jarní mrazíky ničivější. Teplejší noci sice urychlují dozrávání, ale také přitahují škůdce a nemoci, stěžuje si vinař agentuře Bloomberg.

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

„Sklízíme o dva týdny dříve než před dvaceti lety,“ popisuje Malassagne. „Dřív sklizeň začínala ve druhé polovině září. Dnes to je často už v srpnu, stejně jako letos. Dozrávání během horkých dnů s sebou však nese klesající kyselost hroznů, což znamená méně svěží vína,“ vysvětluje. Kyselost vínům také umožňuje stárnout. 

V roce 2010 proto Malassagne začal pracovat na tom, aby byl stále dostatek oblíbeného moku. Dosud si vinaři chudé roky kompenzovali například mícháním odrůd. Například rezervním vínem ze starších vinic dodávali novým ročníkům, kdy hrozny úplně nedozrály, hloubku, celistvou a bohatou chuť.

Nyní si Malassagne vytváří zásoby vín, jejichž úkolem bude dodat svěžest, ve velkých lahvích uzavřených přírodní korkovou zátkou. Je to jedna z metod, jejichž prostřednictvím se místní vinaři snaží zachovat styl šampaňského, který známe. 

Vinařství Bruno Paillard Champagne experimentuje s pokrýváním půdy slámou. Ta má zabránit slunečnímu svitu v hubení mikroorganismů. Jiní výrobci šampaňského používají vědečtější metody, jako například blokování mléčné fermentace v sudech, která oslabuje svěží nakyslou chuť. 

Jean-Baptiste Lecaillon, hlavní vinař proslavené značky Louis Roederer, v posledních dvou dekádách systematicky experimentuje, počínaje biodynamickým vinohradnictvím po DNA analýzu kvasinek. Jeho cíl je jediný - aby si šampaňské zachovalo své renomé. 

Roederer je v oblasti Champagne největším inovátorem. Lecaillon se v boji s klimatickými změnami snaží dodat viničnímu ekosystému víc odolnosti, aby ustál útoky nových hmyzích druhů a extrémnější podmínky. „Díky biodynamickému zemědělství mají vína víc energie,“ tvrdí. „Díky hlubším kořenům si rostlina lépe poradí s horkem a suchem a vína jsou svěžejší,“ dodává.

Francouzi se bojí o osud šampaňského. Oteplování ohrožuje kvalitu révy

Vlna horka v roce 2003, kdy se Francie „pekla“ v rekordních letních teplotách, znamenala pro mnoho vinařů vztyčený ukazováček. Podle sdružení Comité Champagne bylo v oblasti v posledních šesti letošních měsících o dva stupně tepleji než je průměr. Z posledních 15 ročníků je to už pátý, kdy začne sklizeň v srpnu.

Podle vinařů je tak rychlý nárůst teplot alarmující. Podle zprávy Poradní vědecké rady evropských akademií (EASAC) se sucha, požáry, rozmary počasí a vlny veder od roku 1980 více než zdvojnásobily. Letos ale bude i přes horka a několik ničivých krupobití úroda zřejmě hojná.

Technologie vinařům nabízí různá řešení. Comité Champagne spolu s francouzským Národním institutem pro zemědělský výzkum například dlouhodobě pracuje na vyšlechtění hybridních odrůd, které budou v teplejších podmínkách pomaleji dozrávat a budou odolnější vůči škůdcům. 

Od roku 2010 vědci pracují na křížení tří hlavních vinných rév pinot noir, chardonnay a meunier s umělými odrůdami. Na experimentální vinici zasadí 4 000 semen, z nichž odborníci nakonec vyberou nejodolnější druhy, které budou mít zároveň příznačnou chuť a kyselost. Dalším krokem bude prověření toho, zda vína, která jsou z těchto hroznů vyrobena, stárnou stejně jako tradiční mok. Celý pokus zabere několik desetiletí.


Autor:
  • Nejčtenější

Bufet v Českém Krumlově se stal přes noc hitem. Zaujal řízkovým chlebíčkem

22. února 2024  13:56

Fotografie chlebíčku na řízku obletěla na sociálních sítích během středečního dne téměř všechny...

Vyhrál jste 340 milionů. Tedy pardon, nevyhrál. Muž žaluje loterii kvůli jackpotu

19. února 2024  11:59

Američan žaluje loterijní společnost za to, že jeho výhru ve výši 340 milionů dolarů, tedy asi 7,6...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hovězí zabezpečují, vepřové ne, všimli si v Německu. Lidl zažehl debaty o rasismu

21. února 2024  13:53

Inflační vlna se v posledních měsících promítla i do krádeží v obchodech. Výjimkou není ani...

Zakladatelka Zásilkovny Kijonková po třinácti letech firmu opouští

21. února 2024  11:33

Zakladatelka logistické služby Zásilkovna Simona Kijonková po třinácti letech odejde z vedení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S formou protestu nesouhlasíme, vzkázal šéf Rohlíku. Organizátorovy produkty vyřadil

19. února 2024  15:20

Online prodejce potravin Rohlík reaguje na aktuální situaci ohledně protestů podnikatelů v...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Žádné zavíračky. Města s vidinou vysokých zisků investují do nočního života

25. února 2024

Ve snaze podpořit noční život a přimět návštěvníky barů či klubů více utrácet, mění města své...

Frankfurt jako německé finanční srdce? Dotahuje se na něj Mnichov

25. února 2024

Největším německým finančním centrem je už léta Frankfurt nad Mohanem. V poslední době se ale...

Turisté míří do Japonska. Boom žene vzhůru ceny v tamních restauracích

25. února 2024

Počet turistů v Japonsku narůstá. Podle tamní turistické organizace v lednu zemi navštívilo 2,69...

Inflace byla v Česku čtvrtá nejsilnější. Víc zdražovalo jen Maďarsko a Pobaltí

25. února 2024

Domácí inflace svým lednovým poklesem na 2,3 procenta vrátila Česko mezi cenově stabilnější státy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Útok moukou byl podvod. Bendigovi hrozí trest, že úřady zaměstnal zbytečně

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti...

Dcera Vladimíra Ráže žije bez ruky. Protézu odložila po dvaceti letech

Veronika Rážová (43) je dcerou slavného českého herce Vladimíra Ráže. Narodila se bez levé horní končetiny. Za hendikep...

Bufet v Českém Krumlově se stal přes noc hitem. Zaujal řízkovým chlebíčkem

Fotografie chlebíčku na řízku obletěla na sociálních sítích během středečního dne téměř všechny skupiny. Tuto...

Známé tváře kritizují Michala Novotného. Nejsem homofob, brání se herec

Na Michala Novotného se na sociálních sítích snesla vlna kritiky. Herec v rozhovoru pro týdeník Téma mimo jiné řekl, že...

Jak uspokojit ženu? Odborníci vědí, jak na to. A za pokus to rozhodně stojí

„Přestože jsem po třicet let zkoumal ženskou psychiku, nejsem s to odpovědět na velkou, dosud nezodpovězenou otázku, co...