Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest

  19:32
Francouzští výrobci šampaňského se snaží zachovat typickou nakyslou a svěží chuť vyhledávaného moku. Používají k tomu různé cesty. Od vytváření zásob staršího vína, které novým ročníkům dodá to, co jim chybí, až po vědecké metody, jako je blokování mléčného kvašení.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve Francii | foto: www.faiyo.cz

Aby mělo šampaňské klasickou chuť, pro kterou ho vyhledávají milovníci šumivého vína po celém světě, potřebuje tato odrůda růst v hluboké vápenaté půdě a chladnějším podnebí. Jak tato tradiční francouzská specialita obstojí tváří v tvář klimatickým změnám? Například Antoine Malassagne, spolumajitel francouzského vinařství A.R. Lenoble, má o budoucnost svého šampaňského obavy.

Kvůli globálnímu oteplování keříky například dřív pučí, takže jsou pak jarní mrazíky ničivější. Teplejší noci sice urychlují dozrávání, ale také přitahují škůdce a nemoci, stěžuje si vinař agentuře Bloomberg.

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

„Sklízíme o dva týdny dříve než před dvaceti lety,“ popisuje Malassagne. „Dřív sklizeň začínala ve druhé polovině září. Dnes to je často už v srpnu, stejně jako letos. Dozrávání během horkých dnů s sebou však nese klesající kyselost hroznů, což znamená méně svěží vína,“ vysvětluje. Kyselost vínům také umožňuje stárnout. 

V roce 2010 proto Malassagne začal pracovat na tom, aby byl stále dostatek oblíbeného moku. Dosud si vinaři chudé roky kompenzovali například mícháním odrůd. Například rezervním vínem ze starších vinic dodávali novým ročníkům, kdy hrozny úplně nedozrály, hloubku, celistvou a bohatou chuť.

Nyní si Malassagne vytváří zásoby vín, jejichž úkolem bude dodat svěžest, ve velkých lahvích uzavřených přírodní korkovou zátkou. Je to jedna z metod, jejichž prostřednictvím se místní vinaři snaží zachovat styl šampaňského, který známe. 

Vinařství Bruno Paillard Champagne experimentuje s pokrýváním půdy slámou. Ta má zabránit slunečnímu svitu v hubení mikroorganismů. Jiní výrobci šampaňského používají vědečtější metody, jako například blokování mléčné fermentace v sudech, která oslabuje svěží nakyslou chuť. 

Jean-Baptiste Lecaillon, hlavní vinař proslavené značky Louis Roederer, v posledních dvou dekádách systematicky experimentuje, počínaje biodynamickým vinohradnictvím po DNA analýzu kvasinek. Jeho cíl je jediný - aby si šampaňské zachovalo své renomé. 

Roederer je v oblasti Champagne největším inovátorem. Lecaillon se v boji s klimatickými změnami snaží dodat viničnímu ekosystému víc odolnosti, aby ustál útoky nových hmyzích druhů a extrémnější podmínky. „Díky biodynamickému zemědělství mají vína víc energie,“ tvrdí. „Díky hlubším kořenům si rostlina lépe poradí s horkem a suchem a vína jsou svěžejší,“ dodává.

Francouzi se bojí o osud šampaňského. Oteplování ohrožuje kvalitu révy

Vlna horka v roce 2003, kdy se Francie „pekla“ v rekordních letních teplotách, znamenala pro mnoho vinařů vztyčený ukazováček. Podle sdružení Comité Champagne bylo v oblasti v posledních šesti letošních měsících o dva stupně tepleji než je průměr. Z posledních 15 ročníků je to už pátý, kdy začne sklizeň v srpnu.

Podle vinařů je tak rychlý nárůst teplot alarmující. Podle zprávy Poradní vědecké rady evropských akademií (EASAC) se sucha, požáry, rozmary počasí a vlny veder od roku 1980 více než zdvojnásobily. Letos ale bude i přes horka a několik ničivých krupobití úroda zřejmě hojná.

Technologie vinařům nabízí různá řešení. Comité Champagne spolu s francouzským Národním institutem pro zemědělský výzkum například dlouhodobě pracuje na vyšlechtění hybridních odrůd, které budou v teplejších podmínkách pomaleji dozrávat a budou odolnější vůči škůdcům. 

Od roku 2010 vědci pracují na křížení tří hlavních vinných rév pinot noir, chardonnay a meunier s umělými odrůdami. Na experimentální vinici zasadí 4 000 semen, z nichž odborníci nakonec vyberou nejodolnější druhy, které budou mít zároveň příznačnou chuť a kyselost. Dalším krokem bude prověření toho, zda vína, která jsou z těchto hroznů vyrobena, stárnou stejně jako tradiční mok. Celý pokus zabere několik desetiletí.


Autor:

Česko už není montovna aut, ale utíkají investice, varuje šéf průmyslové firmy

  • Nejčtenější

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České pošty. Ke čtvrtečnímu odpoledni zaujalo video na platformě Instagram více než 170...

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti největších evropských ekonomik s výjimkou Německa. I Německu však těsně konkuruje....

Dr. Oetker končí s výrobou v Kladně. Propustí skoro všechny zaměstnance

Společnost Dr. Oetker ze svého závodu v Kladně letos postupně propustí 114 ze 188 zaměstnanců. Firma tam ukončí výrobu. Důvodem jsou podle německé firmy zvyšující se náklady a to, že provoz už nelze...

Zkušební nákup aneb když nestačí ani tři vozíky. Jak Češi obléhají Lidl Outlet

Redakce iDNES. cz provedla zkušební nákup v první outletové prodejně Lidl, kterou řetězec otevřel na začátku ledna v pražských Štěrboholích. Ani po deseti dnech zájem o zlevněné zboží neopadl,...

Neratovická Spolana propustí většinu zaměstnanců a ukončí část výroby

Neratovická společnost Spolana ukončí v první polovině roku část výroby, kvůli čemuž propustí většinu zaměstnanců. Týkat se to bude zhruba 500 lidí, ve firmě jich zůstane kolem 150. Podnik při...

Luxus na kolejích. Nahlédněte do nejkrásnějších vlaků světa

Nejluxusnější hotelový pokoj může být překvapivě na kolech. V Evropě i Asii totiž sílí trend luxusních vlaků, které nabízejí špičkovou gastronomii a ubytování v přepychu, jakému většina klasických...

19. ledna 2025

Expanze řetězců pokračuje. V tržbách jsou stále na špici Lidl a Kaufland

Premium

Tuzemský maloobchod se ještě vyrovnává s inflačními dozvuky předchozích let, kvůli kterým množství nakupovaných potravin klesá. Obchodní řetězce proto intenzivně pracují na rozvoji privátních značek,...

19. ledna 2025

Realita šatů ze Shein. Zaměstnanci v továrnách tráví i 75 hodin týdně

Zaměstnanci čínských továren, které dodávají oblečení módnímu gigantovi Shein, běžně pracují 75 hodin týdně, což je v rozporu s čínskými zákony. Mnohdy nemají jinou možnost, jelikož živí své rodiny....

18. ledna 2025

Novým magnetem pro boháče je pobřeží Uruguaye. Přispívá i politická stabilita

Punta del Este, směs exkluzivity Hamptons a výškových budov Miami Beach, se stává magnetem pro zahraniční peníze v Uruguayi. Od pandemie zažívá příliv bohatých cizinců, včetně Američanů a Evropanů,...

18. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...