ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rubl je nyní nejvýkonnější měnou světa. K euru je nejsilnější za sedm let

  • 522
Ruský rubl v posledních dnech nadále posiluje a vůči euru se během pondělí dostal dokonce na své sedmileté maximum. Jedno euro se prodávalo zhruba za 58,75 rublu, což je nejvyšší hodnota od června 2015. Ruskou měnu nadále vehementně podporuje tamější centrální banka, která neupouští od již dříve zavedených restrikcí.

Ruský rubl si v letošním roce vede nejlépe ze všech světových měn, a to i přesto, že ještě na začátku března dolar přechodně stoupl až nad 130 rublů. V pondělí ale byla situace na trzích úplně jiná, a třeba vůči euru zpevnil o zhruba šest procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Současná kondice ruského rublu je výsledkem umělé ruské podpory a regulací. Velmi omezen je třeba pohyb kapitálu, k čemuž v Rusku přistoupili už krátce po počátku rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální cena rublu je však pozitivně ovlivněna i vysokými cenami fosilních paliv na trzích.

Na skoro čtyřletém maximu je ruský rubl i vůči dolaru. V pondělí se jeden dolar prodával asi za 57,47 rublů. Celkově vůči americké měně i přes značnou ruskou hospodářskou krizi posílil o více než třicet procent. Nejsilnější za posledních pět let je rubl i proti české koruně.

Rubl je podporován i díky ruským exportně orientovaným společnostem, které musí získané devizy převádět na domácí měnu.

Kurz, který se utváří na trhu v Moskvě, ale neodpovídá realitě. Banky jsou totiž častokrát ochotny ruskou měnu nakupovat i za výrazně slabší kurz.

„Ruská centrální banka chce domácímu publiku ukázat, že sankce se ruské ekonomiky netýkají, na ruských ulicích panuje úplně jiný kurz,“ řekl pro iDNES.cz už dříve hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň.

Analytici investiční společnosti Tinkoff pro agenturu Reuters uvedli, že rubl by mohl ve střednědobém horizontu posilovat i nadále. Odborníci Otkritie Bank dokonce tvrdí, že jeden dolar se může v blízké době prodávat i za 55 rublů.

Deník Vedomosti v pondělí uvedl, že ruská centrální banka chce nekontrolované posilování rublu zastavit, a proto začala nakupovat cizí měnu. Moskva ale zprávu popřela s tím, že tato informace neodpovídá skutečnosti.

23. března 2022