(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Ruští hackeři maskovali útoky pomocí bitcoinů, tvrdí americké ministerstvo

  • 21
Ruští zpravodajští důstojníci podle obvinění, které zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti, využívali pro financování hackerských útoků na počítače americké Demokratické strany virtuální měnu bitcoin. S její pomocí maskovali nákupy nezbytné infrastruktury a prováděli velké převody peněz.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pátek zveřejnilo obžalobu, která se týká dvanácti důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU. Ti se měli dopustit hackerských útoků na americké občany a organizace, které se účastnili kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016. Rusové podle vyšetřovatelů ukradli data a zasáhli do předvolební kampaně tím, že je zveřejnili.

Aby zakryli své vztahy s Ruskem a ruskou vládou, využívali zpravodajci podle obvinění falešnou identitu a počítačové systémy, které se nacházely v různých zemích světa, včetně samotných Spojených států. Za tuto infrastrukturu platili pomocí kryptoměny.

Bitcoin svým uživatelům zaručuje anonymitu

Pomocí virtuální měny bitcoin ruští agenti zakoupili například šifrované virtuální sítě VPN a pronajali si server v Malajsii. Ten podle obžaloby využili kolem června 2016 ke spuštění webové stránky dcleaks.com, přes kterou pak zveřejňovali ukradené dokumenty. 

Bitcoiny Rusové údajně využili také k platbě nejmenované rumunské společnosti, která zmiňovanou doménu registrovala přes zprostředkovatelskou firmu ve Spojených státech.  

Použití bitcoinu umožnilo hackerům, aby zasílali vysoké peněžní částky, aniž by došlo k přímému kontaktu s tradičními finančními institucemi. Virtuální měna jim zajistila značnou míru utajení. Agenti se tímto způsobem vyhnuli prověřování identity a zdrojů peněz.

O ruském vměšování do voleb v USA nepochybuji, řekl v Senátu exšéf FBI

Veškeré transakce prováděné v bitcoinech jsou evidovány pomocí technologie blockchain, což je speciální decentralizovaná databáze, která slouží jako virtuální účetní kniha mnohých digitálních měn. Bitcoin operuje bez jakékoliv centrální autority a nezávisle na světových finančních institucích, což jeho uživatelům zaručuje anonymitu.

Agentura Bloomberg uvádí, že spolu s nejnovější obžalobou už speciální vyšetřovatel Mueller v souvislosti s ruským vměšováním do amerických voleb obvinil 32 osob. Většina obviněných je ruské národnosti. 

Pět lidí obviněných v kauze už se ke své vině přiznalo. Navzdory nejnovějším odhalením ministerstva spravedlnosti je však spousta představitelů americké administrativy, včetně prezidenta Trumpa, k ruskému ovlivňování voleb skeptická.