Kreml. Moskva. (Ilustrační snímek)

Kreml. Moskva. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rusko se po 18 letech dočkalo, může vstoupit do WTO

  • 15
Světová obchodní organizace na ministerské konferenci oficiálně schválila přijetí Ruska mezi své členské země. Moskva usilovala o členství 18 let. Rusko bylo největší ekonomikou stojící dosud mimo instituci. Součástí organizace se stane třicet dnů poté, co členství schválí jeho parlament.

Podle ekonomů pocítí vstup Ruska do Světové obchodní organizace (WTO)
jako první spotřebitelé, protože se zlevní spotřební zboží z dovozu. Zvýšená konkurence a odstranění ochranných bariér může ale také znamenat konec některých ruských výrobců.

Poté, co Rusko dohodlo podmínky svého vstupu s USA a EU, byla poslední překážkou pro jeho přijetí do WTO Gruzie, která jako každá členská země může nové uchazeče vetovat. Tbilisi kvůli nedávné vzájemné válce o odštěpenecké gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii vstup Ruska do WTO dlouho blokovalo. Konečnou dohodu obě strany podepsaly až minulý měsíc.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 153 členů včetně České republiky.

,