Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | foto: Profimedia.cz

Navalnyj spustil sankční souboj, Rusko přislíbilo odvetu Německu a Francii

  • 106
Otrava lídra ruské opozice Alexeje Navalného odstartovala další spirálu vzájemného zavádění sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem. Ruská odveta za sankce, která Unie přijala v říjnu, bude mířit na vrcholné představitele Německa a Francie. Ve čtvrtek to oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Alexej Navalný v srpnu zkolaboval na palubě letadla mířícího ze Sibiře do Moskvy a musel být hospitalizován. Z nemocnice v Omsku jej posléze přepravili do Berlína, kde u něj tamní laboratoře zjistili otravu jedem ze skupiny Novičok. Látku potvrdili v Navalného vzorcích také laboratoře ve Francii a Švédsku, nebo Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Zrušte sankce a nechte nás bojovat s virem, vyzývají Západ autoritářské země

Unie v polovině října reagovala sankčním seznamem, na němž se ocitlo šest osob z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, jako například šéf tajné služby FSB či vedoucí prezidentského úřadu pro vnitřní politiku. EU uvalila sankce i na ruský státní chemický ústav, který Novičok vyvinul.

Návrh unijních sankcí vypracovalo Německo a Francie, na které teď míří ruská odveta. „Protože lokomotivou sankcí EU kvůli Navalnému bylo Německo a protože se tyto sankce přímo týkají vedoucích spolupracovníků kanceláře ruského prezidenta, naše odvetné sankce budou zrcadlové. Již byly přijaty a brzy je oznámíme našim německým a francouzským kolegům,“ řekl ve čtvrtek ministr Lavrov podle ruských tiskových agentur TASS a Interfax.

Lavrov také nadále trvá na tom, že Moskva má „pádný důvod“ domnívat se, že Navalný byl Novičokem otráven až během evakuačního letu do Berlína. Navalného mluvčí tuto možnost označila za „nejhloupější ze všech“, uvedl server stanice Deutsche Welle. Sám Navalný věří, že jeho otravu nařídil Putin.