(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Žádná MasterCard a Visa, Rusové platí kartou Mir. Tu teď chtějí i Číňané

  • 260
Rusko a Čína zvažují propojení svých národních platebních systémů. Země by se tak vyhnuly problémům, které se někdy objevují při používání systémů amerických. Na tiskové konferenci v Pekingu to ve středu prohlásil ruský premiér Dmitrij Medveděv. Rusko vyvíjí vlastní platební systém karta Mir (karta Svět) a v současné době jedná o jeho napojení na čínský Unionpay.

Rusko začalo pracovat na systému „karta Mir“ ve chvíli, kdy společnosti Visa a MasterCard pozastavily vybraným ruským klientům platnost svých karet. Tento krok byl součástí obchodních sankcí, které USA uvalily na Rusko kvůli jeho politice na Ukrajině.

Rusko po americké a evropské odpovědi na anexi ukrajinského Krymu zesílilo úsilí o snížení své závislosti na Západu. Kromě jiného se zaměřilo na rozvoj finančních služeb. V plánu má i založení vlastní ratingové agentury.

Neukázněná Sberbank. ČNB jí dala stopku na úvěry pro komerční výstavbu

Karta Mir v Česku

V červnu letošního roku se Rusko snažilo vyjednat přijímání svých karet i v Česku a ve Španělsku. „Do těchto zemí jezdí ruští turisté. Navrhl jsem kolegům projednat možnost pilotního projektu v Praze a eventuálně v Barceloně,“ citoval deník E15 šéfa ruského Národního systému platebních karet Vladimira Komleva.

Společnost Global Payments Europe (GPE) zájem Rusů o zavedení karty na trh v České republice potvrdila. „S panem Komlevem jsme ve spojení a připravujeme společnou schůzku. Na té se budeme bavit jak o potenciálu karet Mir na českém trhu, tak o náročnosti implementace,“ potvrdil deníku Miroslav Crha, výkonný ředitel GPE.

Karta Mir, v překladu Svět, rychle zvětšuje svou základnu. Jak uvedl ruský server Finanční blog, země, do kterých Rusové často létají, plánují, že budou kartu přijímat. Zájem projevilo například Thajsko. Hlavní rozdíl mezi kartou Mir a kartami VISA či MasterCard je podle serveru ten, že jsou americké platební systémy akceptovány všude na světě, kdežto ten ruský pevnou půdu pod nohama teprve hledá.

Platební kartu Mir vydává 120 bank. Po celém Rusku - včetně Krymu, kde nesmějí působit západní banky - ji přijímá 380 finančních ústavů, restaurace, obchody a čerpací stanice. Dosud bylo vydáno kolem 14 milionů karet. Používá ji tedy zhruba deset procent ruské populace.

,