ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Státy vyvážející ropu se dohodly na snížení produkce zhruba o desetinu

  • 10
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionů barelů denně. Jedná se snížení zhruba o desetinu celosvětové produkce.

Cílem je reagovat na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie nemoci covid-19. Dohodě předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa.

Ke snížení produkce se kromě zemí, které jsou členy organizace OPEC+ přidaly i Spojené státy, Brazílie nebo Kanada. „Je možné, že se k redukci přidají i další země skupiny G20,“ domnívá se ekonom Lukáš Kovanda.

Koronavirus ve světě

Muž v ochranné masce a brýlích prochází po Westminsterském mostě v Londýně. (6....
Jeviště Městského divadla v kyperské Nikósii slouží během epidemie koronaviru k...
Zdravotnice v ochranném obleku na stadionu v indonéském Bogoru se připravuje na...

Končí tím cenová válka Ruska a Saúdská Arábie, která minulý týden způsobila pokles ceny ropy na minimum od roku 2002. 

Domluvu blokoval odpor Mexika, které si nakonec vynutilo diplomatické vítězství. Svou těžbu sníží pouze o 100 000 barelů denně. Podle agentury Bloomberg těžbu o dalších 3,7 milionu barelů sníží Spojené státy, Brazílie a Kanada.

Omezení těžby je stanoveno na dva roky, ale ne stejnou měrou jako po první dva měsíce. Od července do konce roku bude těžba omezena už jen o 7,6 milionu barelů denně, posléze do dubna 2022 o 5,6 milionů barelů, napsala agentura Bloomberg.

Uzavření dohody na Twitteru potvrdil i prezident USA Donald Trump, který o ní v neděli jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a saúdským králem Salmánem bin Abd al-Azízem. Oběma poděkoval a nazval to skvělou dohodou pro všechny strany. „Zachrání to stovky tisíc pracovních míst v energetice ve Spojených státech,“ dodal.

„Bezprecedentní opatření pro bezprecedentní časy,“ zhodnotil dohodu šéf výzkumu trhu komodit ze společnosti Citigroup Ed Morse. Analytici se však obávají, že dokonce ani obrovské snížení těžby ropy nebude ke stabilizaci trhu stačil.

Podle Kovandy se v ČR zlevní pohonné hmoty pod 27 korun za litr. „Benzín by se mohl stabilizovat na cenové úrovni kolem 26,50 koruny za litr, nafta zase na cenové úrovni kolem 26,70 koruny za litr,“ doplnil. 

,