Zásobníky přetekly, americká ropa je extrémně levná. I když jen někdy

  • 40
Cena ropy se během noci na úterý rapidně propadla. Americká lehká ropa WTI se dokonce ocitla v záporných číslech. Důvodů je mnoho – od nízké poptávky až po spekulace na burzách. Ne vše je však pro obchodníky ztraceno. Jde jen o nejbližší z kontraktů na dodání „černého zlata“. Ty pozdější se tolik neotřásají.

„Dám vám ropu a ještě vám zaplatím. Zn: Spěchá.“ Tak nějak bychom si mohli představit pondělní situaci na amerických burzách. Stalo se totiž něco bezprecedentního – cena americké lehké ropy WTI se dostala do záporných hodnot.

Kupující tak místo toho, aby za její nákup platili, dostávali ke každému barelu navrch „bonus“ ve výši 37 dolarů. Něco podobného se přitom stalo poprvé v historii. Se zápornými cenami měli doteď obchodníci zkušenosti téměř výhradně jen u elektřiny a zemního plynu.

V úterý ráno se sice ropa WTI zase vyšplhala zpět do kladných hodnot, i tak se však prodává za nejnižší ceny v historii. V úterý ráno se barel dal pořídit za zhruba dolar, během dne cena klesala. Je však nutné zmínit jedno velké „ale“.

Cenu ropy totiž potopila souhra několika faktorů. Kromě nízké poptávky a rusko-arabského konfliktu o to, kdo bude dominovat její těžbě, se na ní podepsal především způsob, kterým se prodává. Záporné ceny se tak týkaly jen květnových kontraktů, kterým v úterý končí platnost.

Ropa ve vaně

Když si na světových burzách finančníci nakupují ropu, většinou neobchodují přímo s touto komoditou, ale s kontrakty na její dodání. V podstatě si tak navzájem prodávají jen „papírky“. „Řada obchodníků či spekulantů, když tyto kontrakty obchoduje, vůbec nepočítá s tím, že si také příslušné barely s ropou někdy odebere,“ popisuje ekonom Lukáš Kovanda. 

Kontrakty na letošní květen se na burze objevily již v roce 2014. Kvůli pandemii covid-19 se ale z relativně bezpečné investice, která se před rokem zhodnotila o skoro 50 procent, stal černý Petr. Zásobníky všude po světě jsou kvůli nízké poptávce naplněné a ropu tak chce jen málokdo. 

Spekulanti tak riskovali, že budou muset barely doopravdy převzít. To ale není levné a jim se tak vyplatilo ji prodat i za záporné ceny. „Jinak by mnozí museli ropu skladovat ve svých vanách,“ poznamenává agentura Bloomberg.

Červnové kontrakty na ropu WTI se v úterý ráno prodávaly za zhruba 21 dolarů za barel. Podle mnohých analytiků to sice lépe odpovídá její reálné hodnotě, během dne se však vliv poklesu cen květnových dodávek začal přelévat i do nich.

A neklesala jenom americká ropa. Severomořská ropa Brent se v úterý propadla na nejnižší hodnoty za posledních 18 let. Obchodovala se za 20 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy