Ropovod Družba

Ropovod Družba | foto: MERO ČR a.s.

Ropa bude do Česka proudit dál, Ukrajina se dohodla s Ruskem

  • 17
Ukrajina se dohodla s Ruskem na nových podmínkách tranzitu ruské ropy do Evropy. O podpisu smlouvy informovala nejprve ukrajinská energetická firma Naftogaz, agentuře AFP ji potvrdila také ruská strana. Česku tak nehrozí krácení dodávek ropy, před kterým Rusko v pondělí varovalo.

Ukrajinská státní energetická firma Naftogazpodle agentury Reuters a BBC uvedla, že Rusko souhlasilo se třicetiprocentním nárůstem sazby za tranzit své ropy do Evropy a že byla podepsána příslušná dohoda. "Sazba byla zvýšena o 30 procent," řekl mluvčí ukrajinského Naftogazu Valentyn Zemlyansky.

 "Včera večer se vše urovnalo. Dodatečná dohody byla podepsána. Žádná krize nebude," dodal.

Podpis dohody poté potvrdila agentuře AFP mluvčí ruského ministerstva energetiky. Ruská média zatím oficiální stanoviska ruské strany necitují, při popisu dohody obou stran se odvolávají na vyjádření ukrajinského Naftogazu. 

Evropská komise oznámila, že byla ruskou stranou informována, že riziko přerušení dodávek ruské ropy přes Ukrajinu už dál nehrozí. "Jsem velmi potěšen, že ruská a ukrajinská strana nalezly dohodu umožňující vyhnout se přerušení dodávek ropy do EU," řekl v prohlášení rozeslaném novinářům eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Přes Ukrajinu vede jižní větev ropovodu Družba, která zajišťuje dodávky ruské ropy na Slovensko, do Maďarska a Česka. Rusko v pondělí varovalo před možným přerušením dodávek kvůli sporům s Ukrajinou. - Přerušíme dodávky ropy do Česka, hrozí Rusko

Informace o tom že, se obě strany v pondělí večer dohodly, potvrdil iDNES.cz ráno také vlastník a provozovatel české části ropovodu Družba. "Dohoda je podle našich informací podepsána z obou dvou stran," řekl generální ředitel Mero ČR Jaroslav Pantůček. Mero podle něj tuto neoficiální informaci získalo od zástupců ruské i ukrajinské ropné společnosti.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu jsou tak tímto obavy o dodávky plynu zažehnány. Odborníci ale už předem upozorňovali na to, že i kdyby k utažení kohoutů nakonec došlo, Česko by se s výpadky vyrovnalo. Státní rezervy by dokázaly pokrýt spotřebu země na více než 90 dní. Nižší dodávky přes Ukrajinu by navíc nahradily vyšší dodávky ropy přes Německo ropovodem IKL.

Celý rozruch kolem dodávek ropy vznikl podle místopředsedy ruské vlády Igora Sečina právě kvůli tomu, že ukrajinský podnik Naftogaz požádal ruského přepravce Transněf o změnu dosavadních podmínek přepravy ropy. Šlo o změnu tarifů či zkrácení doby pro vyrozumění o snížení objemu přepravy ropy na polovinu, z 60 na 30 dnů. Se zvýšením sazby pak ruská strana souhlasila.

Spor o plyn

Články popisující vývoj rusko-ukrajinských sporů o plyn najdete zde

Rusko a Ukrajina znervózňují Evropu nejenom svými spory o ropu, ale také novoročními hádkami o plyn. Jejich pře o podmínky dodávek zemního plynu připravily letos v lednu evropské dodavatele skoro na dva týdny o dodávky této suroviny.

,