Osobní robot Baxter | foto: Imperial College London

Robot jako ošetřovatel. Ve zdravotnictví je málo lidí a Britové mají řešení

  • 8
Nedostatek personálu ve zdravotnictví je v posledních letech velkým problémem v zemích, které se potýkají s nízkou porodností a rychle stárnoucí populací. V Británii ho začali řešit po svém. Studenti a profesoři z Imperial London College vyvíjejí robota, který bude při základních úkonech pomáhat seniorům nebo pacientům se sníženou pohyblivostí.

Jak uvedla agentura Bloomberg, robot jménem Baxter má dvě ramena, místo tváře animovanou obrazovku, prsty vytisknuté na 3D tiskárně, a senzory, které mu pomáhají analyzovat a detekovat, zda se lidský pacient snaží zvednout nebo posunout končetinu. Sestrojen byl v roce 2011 americkým startupem a od té doby se stal jedním z hlavních výzkumných robotů, kterého používají univerzity, aby naučily své studenty co nejvíce o robotice. 

„Stále více potřebujeme technologie, které lidem umožní udržet si svou nezávislost, a díky tomu uspokojit svou základní lidskou touhu po soukromí a důstojnosti,“ uvedl v rozhovoru ředitel robotické laboratoře v Imperial College Yiannis Demiris. Prototyp prošel zkouškami, aby mohl pomáhat pracovníkům v Africe v továrnách na pásové výrobě.

Verze robota od Imperial College si klade za cíl zlepšit schopnost stroje číst pohyby a rozvíjet dovednosti, které má, aby mohl plnit úkoly ve zdravotnictví, jako je oblékání. Baxter analyzuje pohyby, které pozoruje v průběhu času a umožňuje zdravotnickému personálu zjistit, zda se chce osoba používající robota pohnout. Pokud se například snažíte obléknout košili, Baxter upraví svou vlastní pozici a s oblékáním vám pomůže.

Demiris vysvětlil, že aby se robotičtí asistenti dozvěděli o preferencích a schopnostech těch, jimž pomáhají, potřebují umělou inteligenci. Robot z Imperial College je ve fázi výzkumu a dosud nebyl schválen žádný komerční pokus. Demiris vysvětlil, že prototyp je prozatím testován, aby se zajistilo, že je pro lidi zcela bezpečný.

Vývoj sice pokračuje, ti kteří však pracují se staršími lidmi, cítí, že to bude trvat ještě hodně dlouho, než budou moci roboti zcela nahradit ošetřovatele. „Existuje mnoho způsobů, jak může technologie zlepšit a zefektivnit péči, ale prozatím, a možná nikdy, nebude existovat náhrada za lidský kontakt, pokud jde o osobní péči,“ řekla ředitelka charitativní společnosti Age UK Caroline Abrahamsová.

Nedostatek zdravotnického personálu

Vědci z Imperial College se rozhodli pro vytvoření Baxtera poté, co uviděli statistiky vypovídající o nedostatku ošetřovatelů pro stárnoucí britskou populaci. Do března letošního roku chyběli zájemci o více než 10 procent nabízených ošetřovatelských pozic v rámci britské Národní zdravotnické služby.

V USA problém nedostatečného počtu ošetřovatelů řeší jiným způsobem. Podle zprávy Health Affairs chce tamní vláda zintenzivní diskuzi o přistěhovalecké politice. Již nyní je více než čtvrtina zdravotních sester v přímé péči z řad přistěhovalců. Napsal o tom deník The Telegraph.

V Japonsku nejsou roboti ve zdravotnictví žádnou novinkou. SoftBank Robotics má například humanoida Peppera, který pomáhá v pečovatelských domovech pro seniory Silver Wing Social Welfare v Tokiu. Pro zemi, která čelí klesající míře porodnosti a v níž se zároveň zvýšila průměrná délka života o více než 27 procent, jsou roboti mnohdy jedinou možností. 

Kalifornská Intuition Robotics pro změnu vytvořila robotického společníka jménem ElliQ, který má pomoci starším lidem v boji proti osamělosti.