(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Diesely před branami. Starostka Říma chce ulevit lidem i antickým památkám

  • 59
Italská metropole Řím plánuje do roku 2024 zakázat dieselovým automobilům vjezd do centra. S odvoláním na starostku města Virginii Raggiovou to ve středu uvedla agentura Reuters. Hlavní město dlouhodobě bojuje se silným znečištěním, které způsobuje především jeho dopravní vytíženost.

Znečištěné ovzduší ohrožuje kromě veřejného zdraví i tamní antické památky. Podle studie, kterou loni provedl odbor italského ministerstva kultury, je nyní ve městě v ohrožení zhruba 3 600 kamenných staveb a 60 bronzových soch.

Podle dostupných informací mají až dvě třetiny z 1,8 milionu prodaných automobilů v Itálii dieselových motor. „Pokud chceme opravdu zakročit, musíme mít odvahu k přijetí účinných opatření,“ napsala Raggiová na svém Facebooku.

Vedení metropole se dopravní situaci snažilo regulovat už dříve. Zavádělo například střídavou dopravu, kdy se do města v určité dny mohla dostat pouze auta s registrační značkou s koncovým lichým, nebo naopak sudým číslem.

O zákazech vjezdu naftových vozů uvažují v současné době velká německá města, jako je Berlín, Mnichov nebo Hamburk. O tom, že je možné vjezd dieselových aut do města omezit, rozhodl v úterý německý správní soud. Upozornil přitom, že opatření musí přihlédnout k zásadě přiměřenosti.

Záměr uzavřít město dieselovým autům už dříve oznámil i severoitalský Milán, kde má opatření vstoupit v platnost do roku 2030.

,