Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvář britského gastrobyznysu se mění. Velcí hráči trpí, expandují malé podniky

  12:00
Zatímco pandemie zasáhla všechny britské gastroprovozy bez výjimky, jedna část dopadla mnohem hůře než ostatní. Řetězce s rychlým občerstvením, které nabízejí především pizzu a hamburgery, během dvou let zavřely nejvíce svých provozoven. Naopak velký rozmach zaznamenávají nyní malé, ale o to agilnější značky.
Restaurace Carluccio's na nádraží svatého Pankráce v Londýně.

Restaurace Carluccio's na nádraží svatého Pankráce v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Restaurace a pohostinství ve Velké Británii se staly během pandemie nejvíce zasaženým odvětvím. Sdružení UK Hospitality uvedlo, že postihlo téměř 700 tisíc pracovních míst. Podle společnosti Local Data Company (LDC), která monitoruje provozovny v Anglii, Skotsku a Walesu, zaniklo od března 2020 bezmála dvanáct procent restauračních řetězců, tedy přibližně sedm stovek provozoven.

Během dvou covidových let skončilo 22 procent italských restaurací a pizzerií, to je 448 provozoven, zatímco řetězců s americkou gastronomickou tematikou skončilo 21 procent, to je celkem 151 provozoven. Informaci zveřejnil britský deník The Guardian.

Oblíbené značky restaurací jako Byron, Gourmet Burger Kitchen nebo italské řetězce Strada či Carluccio’s patřily mezi oblíbené brandy neformálního stravování. I ty musely kvůli pandemii zavřít několik desítek svých provozoven po celé Anglii.  

Fotogalerie

Podle známého šéfkuchaře Gordona Ramsayho je však dobře, že pandemie pročistila trh. „Je záslužné, že skončily všechny špatné restaurace,“ vyjádřil se kuchař. Jen jeho řetězec s pětadvaceti londýnskými restauracemi přišel v roce 2020 o více než pět milionů liber.

„Zákazníci jsou za poslední dva roky mnohem chytřejší. Vědí o jídle mnohem víc než kdy dřív. Naučili se třeba zadělávat vlastní kvásek doma, takže to všechny tlačí ke zvýšení úrovně podávaných jídel v restauracích. Z oboru se vytratila arogance a to je dobře,“ dodává Ramsay.

Změnil se poměr sil

Redaktor časopisu Restaurant Štefan Chomka říká, že pandemie změnila poměr sil mezi pronajímateli a restauratéry a otevřela cestu k levnějším nájemním smlouvám. „Pronajímatelé jsou nyní mnohem ochotnější dát šanci menším svižnějším restauračním skupinám,“ říká.

Pandemie dala v Británii příležitost novým jménům, jako jsou například pizzerie Pilgrims, řetězec thajských restaurací Rosa’s Thai, která plánuje šest dalších provozoven ročně, anebo japonská restaurace Shoryu Ramen, která hledá další franšízové partnery ke svým současným devíti provozovnám. Počet restaurací nezávislých provozovatelů se od března 2020 zvýšil o téměř tisícovku.

„Mnoho dobrých podniků zkrachovalo,“ říká Paul Askew, majitel restaurace The Art School Restaurant v Liverpoolu. Zatímco ty měly neochotné pronajímatele, on mohl expandovat, protože mu nabídli nájemné vázané na tržby poté, co jiná restaurace zkrachovala. „Riskli jsme to a zdá se, že se nám to vyplatilo,“ říká hospodský. Dodává, že navzdory potížím s rostoucími náklady, nedostatkem zaměstnanců se trh konečně znovu oživuje.

Z pohodlí restaurace do dodávky. Epidemie covidu vyhnala kuchaře na silnice

Chomka vidí malé značky s méně než pěti provozovnami jako ty, které budou skutečně těžit ze změn způsobených pandemií. „Nyní mohou nabídnout atmosféru, po které pronajímatelé opravdu touží. V krátké době mohou zdvojnásobit nebo ztrojnásobit počet svých provozoven,“ říká.

„Už se to netýká jen velkých hráčů,“ dodává Chomka. Pronajímatelé podle něj vytvářejí prostor pro novou vlnu značek podporovaných soukromým kapitálem. Restaurace bojují s inflací, cenami potravin, mzdami i energiemi, zatímco příjmy domácností jsou pod silným tlakem.

Konkurence bude tvrdší

Nezávislý konzultant v oblasti restauračního byznysu Peter Backman odhaduje, že konkurence bude pravděpodobně tvrdší, neboť mnoho soukromých kapitálových společností, které dříve investovaly do restaurací, si spálilo prsty. „Mnozí z nich se stáhli a pravděpodobně se nějakou dobu nevrátí,“ odhaduje.

Graeme Smith z poradenské společnosti Alix Partners, která spolupracuje s investory investujícími do restaurací však tvrdí, že zájem o tento byznys stále trvá. V srpnu společnost TriSpan vložila například kapitál do vietnamského řetězce pouličního občerstvení Pho, americký fond Fortress nedávno investoval do britského řetezce Punch Pubs & Co, který provozuje v zemi asi 1 300 hospod, společnost Alchemy Partners koupila společnost Brasserie Bar Co provozující v zemi foodie bary.

McDonaldu v Británii došly mléčné koktejly, suroviny nemá kdo vozit

Smith přiznává, že doba, kdy se očekávalo rychlé rozšíření značky na čtyři stovky provozoven, je ale pravděpodobně pryč. „Stále však o tento byznys existuje velký zájem ze strany soukromého kapitálu,“ dodává. 

Britové si během dvou krizových let také oblíbili jídla, která jim kurýři dovezou až domů. To způsobilo rozmach dalších dříve marginálních značek, jako třeba německý Doner Kebab, Crosstown Donuts, značka zdravé výživy Choppaluna či specialista na dezerty Creams, který má nyní sto franšízových provozoven.

„Přibližně 10 až 20 procent restaurací skončilo a nyní se soustřeďují hlavně na rozvozy, přičemž některé z nich zakládají nové značky,“ říká  Backman. Ze svých stávajících provozů využívají hlavně kuchyň, která vaří jídla určená k rozvozům či zásobování jiných restaurací. Řetězce mezitím diverzifikují svou činnost do oblasti hotových jídel v supermarketech nebo nových provozoven, jako jsou drive-thrus a dálniční čerpací stanice, uzavírá The Guardian.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...