Některé videopříspěvky na TikToku mají desítky tisíc lajků, a kromě sdílení úplně prázdných barů se pracovníci ve volném čase zdokonalují i v latte artu nebo ve vymývání půllitrů. Pro řadu pracovníků v britské gastronomii ale nedostatek hostů znamená velký problém, protože provozovatelé barů a hospod často omezují počet směn, píše BBC.
Pracovníci se domnívají, že za nedostatkem návštěvníků v hospodách a restauracích stojí hlavně krize životních nákladů. Lidé jednoduše řečeno nemají peníze, respektive je nechtějí utrácet v gastronomii.
Inflace a ceny energií drtí britské hospody, ruší stoly nebo zavírají v pondělí![]() |
„Pracuji v pohostinství od svých patnácti let. Tohle je pravděpodobně ten nejklidnější leden, který jsem kdy zažila. Nálada v našem podniku je mizerná,“ řekla BBC třiadvacetiletá provozní Willow Gwyn-Williamsová, která má na starosti vedení hospody v anglickém městě Chelmsford, kde žije asi 100 tisíc lidí.
Britové šetří a do hospod se jim nechce
Řada odborníků říká, že lednový útlum je pro gastronomii typický. Řada spotřebitelů omezuje návštěvy hospod a restaurací i kvůli prosincovým vánočním nákupům. Další část potenciálních zákazníků následuje svá novoroční předsevzetí a stravuje se doma. BBC ale píše, že restaurace a barvy v Británii se musí připravit na těžký rok, a to mimo jiné i kvůli změnám legislativy.
Britské puby plánují hibernaci, anebo zavřou úplně. Vánočním tržbám navzdory![]() |
Britští politici totiž přišli se změnami, které se týkají minimální mzdy a odvodů. Ty se ale do současné praxe ještě ano nepropsaly, stát se tak má počátkem letošního dubna. Britští odborníci říkají, že většina britských restaurací i barů propustí část své pracovní síly a podniky se nevyhnout ani nutnému zvýšení mezd.
„Britská vláda by měla urychleně přehodnotit změny, se kterými ještě nyní počítá. Jinak se veřejnost musí připravit na zvýšení cen o 6 až 8 procent. Zároveň očekávám, že až 80 procent podniků v gastronomii bude v tomto období propouštět. Některé se dokonce ocitnou na prahu možného krachu,“ řekla pro BBC Kate Nichollsová, výkonná ředitelka organizace UK Hospitality.
Skotská podnikatelka Louise Macleanová tyto obavy pro BBC potvrdila. Sama po celém Spojeném království momentálně provozuje přes 20 barů, restaurací a nočních klubů, ve kterých zaměstnává více než 700 lidí.
„Máme velké obavy. Musíme přenést nárůst nákladů na spotřebitele a zajistit, aby prodeje neklesly. To bude velmi těžké. Rok 2025 se pro naše odvětví jeví znepokojivě,“ říká Macleanová.
Obavy potvrzují i průzkumy veřejného mínění
Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že tyto obavy se ukazují jako realistické. Podle společnosti Deloitte plánuje v prvním kvartálu letošního roku většina spotřebitelů v oblasti pohostinství utratit za služby méně než loni. Analýza skupiny Deloitte rovněž ukázala, že oživení odvětví bude záviset hlavně na dalším vývoji a případném zvyšování životních nákladů.
Hospody v Anglii a Walesu padají jako hrušky. Letos tam končí dvě denně![]() |
Problémy v britské gastronomii pociťují i rozvážkové služby. Většina z nich rovněž přišla o své zákazníky. Aby si firmy udržely alespoň nějaký obrat, nabízí řada z nich velmi citelné slevy, které mnohdy překračují i hranici 35 procent, uzavírá BBC.