Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řecko stávkuje kvůli úsporám, ČSA zrušily let do Atén

  8:51aktualizováno  15:42
Řečtí odboráři pracující ve veřejném sektoru začali kazit plány vlády na razantní úspory. Na protest proti rozpočtovým škrtům vstoupili do první čtyřiadvacetihodinové stávky. Protest zastavil lety, zavřel vládní úřady a školy a služby veřejných nemocnic omezil jen na naléhavou pomoc. Řecko ale šetřit musí, jinak mu hrozí bankrot.
Stávka v Řecku.

Stávka v Řecku. - Aténské ulice se zaplnili stávkujícími Řeky. Na dvou oddělených demonstracích se v Řecku sešlo zhruba 7 000 lidí, kteří protestují proti vládním škrtům, jež mají Řecku pomoci vyhnout se bankrotu. | foto: AP

Stávka letových dispečerů přerušila letecké spojení Řecka se světem včetně České republiky už včera před půlnocí (23:00 SEČ). Kvůli stávce bude ve středu zrušena jedna linka ČSA, která měla z Prahy do Atén odlétat v 11:35 a vracet se v 15:10. "Zítra, kdy do Atén odlétají dva spoje, proto vypravíme větší letadla," řekla iDNES.cz mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Zatímco běžně létá do Atén Boeing 737, zítra podle ní aerolinky vypraví do Řecka Airbus 320.

Stávka v Řecku.Stávka v Řecku.

Ačkoliv charterové linky do Řecka nyní nelétají, protože je na hromadné dovolené ještě zima, individuálních turistů a obchodníků nyní v zemi pobývá podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur několik stovek.

"Delegáty tam sice nyní nemáme, ale počet Čechů pobývajících nyní v Řecku se může pohybovat mezi čtyřmi až pěti sty. Zhruba 200 lidí si zakoupilo služby u cestovních kanceláří a přibližně stejný počet je v Řecku za různými účely zcela individuálně," uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura.

Stávka v Řecku.

Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY, který je napojen na řecké komunisty, naplánoval v Aténách a Soluni protestní pochody a shromáždění.

Účast však byla v sychravém počasí nízká - na dvou pochodech v Aténách se objevilo jenom asi sedm tisíc lidí a na dvou shromážděních v Soluni zhruba tři tisíce protestujících.

Stávka v Řecku.

ADEDY zejména protestuje proti plánům socialistické vlády na snížení mezd a příplatků ve veřejném sektoru i proti zvýšení věku odchodu do důchodu o dva roky a zákazu odcházet do předčasné penze.

Poté, co vláda v úterý představila konkrétní návrhy důchodové reformy, daňových změn a snížení mezd, ADEDY pohrozil dalšími stávkami. Dal již najevo, že se připojí ke stávce zaměstnanců soukromého sektoru plánované odborovým svazem GSEE na 24. února.

Vláda chce stlačit obří deficit do tří let

Řecká vláda pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Kromě snížení mezd a příplatků počítá vláda například se zvýšením věku odchodu do důchodu a zrušením práva na předčasný odchod do důchodu, což všechno tradičně militantní řecké odbory nutí k rozhodným protestům.

Stávka v Řecku.

Rétorika protestujících odrážela krajně levicové nálady tradičně militantních řeckých odborářů. "Je to válka proti pracujícím a my na ni odpovíme válkou a nepřetržitým bojem, dokud tuto politiku nezastavíme," řekl zástupce odborářů Christos Katsiotis.

Řecko je v těžké situaci, protože musí letos sehnat peníze na splacení dluhopisů v sumě asi 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu Kč) a zároveň se prudce zvýšily jeho náklady dluhové služby po odhalení pravdy o astronomickém rozpočtovém deficitu a státním dluhu.

Stávka v Řecku.

Jak zabránit tomu, aby bylo Řecko nuceno vyhlásit státní bankrot, bude ve čtvrtek jednat mimořádný summit Evropské unie. Zprávy médií dnes naznačují, že členské země eurozóny se zřejmě ještě dnes dohodnou na pomoci předlužené zemi

Řecko je v těžké situaci, protože musí letos sehnat peníze na splacení dluhopisů v sumě asi 50 miliard eur v situaci, kdy se jeho náklady dluhové služby po odhalení pravdy o astronomickém rozpočtovém deficitu a státním dluhu prudce zvýšily. O tom, jak zabránit, aby bylo Řecko nuceno vyhlásit státní bankrot, bude ve čtvrtek jednat mimořádný summit Evropské unie.

Zprávy médií, které potvrzují dohady na finančních trzích, v úterý naznačovaly, že členské země eurozóny zřejmě předlužené zemi poskytnou určitou pomoc.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) přivítává řeckého premiéra Jorgose Papandreua

Premiér Jorgos Papandreu, který je dnes na návštěvě Paříže, opakuje, že země se pod těžkými dluhy zhroutí, pokud každý nepřispěje k řešení. Odbory to však nepřesvědčuje a žádají, aby náklady překotného utrácení všech minulých vlád od éry Papandreova otce Andrease z 80. let hradili boháči a finančníci. "Nebyli to pracující, kdo sebrali všechny peníze, byla to plutokracie. To oni by je teď měli odevzdat zpátky," řekl agentuře AP penzionovaný námořník Alexandros Potamitis.

Zaměstnankyně státního důchodového fondu Vassiliki Romanisová naopak připouští, že mnozí státní zaměstnanci mají vysoké platy a že často mohu odcházet do důchodu po pouhých 20 letech ve službě. "Nemohu říct, že vládní opatření jsou úplně špatná, myslím si ale, že ke mně jsou nefér," řekla.

Stávka v Řecku.

"O tyhle problémy se nestarám. Neukradl jsem jediné euro, tak proč bych měl platit?" říká důchodce Christos, který neuvedl příjmení ze strachu, že mu vláda za stížnosti vezme penzi 640 eur (asi 16 700 Kč) měsíčně, která, jak řekl, je "taktak na přežití".

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

V USA vzniká další vysokorychlostní železnice. Spojí Las Vegas a Kalifornii

23. dubna 2024

V pondělí se v USA zahájila výstavba nové vysokorychlostní železniční tratě. Projekt společnosti...

KOMENTÁŘ: Budou ještě někdy v Česku nízké a předvídatelné ceny energie?

23. dubna 2024

Premium Po energetickém cenovém šoku je na stole otázka: Lze ještě vůbec někdy doufat v nízké a...

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. dubna 2024  19:26

Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...